Verhagen en Rosenthal bezoeken Midden-Oosten

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken (BZ) brengen tussen dinsdag 5 en donderdag 7 juni een bezoek aan het Midden-Oosten. Minister Verhagen bezoekt Israël en minister Rosenthal zal daarnaast ook Jordanië en de Palestijnse Gebieden bezoeken. De reis staat onder meer in het teken van de politieke en economische betrekkingen tussen Nederland en Israel en het bevorderen van handel, investeringen en samenwerking tussen bedrijven uit beide landen.

Interessante markt voor ondernemers

Er reizen zeventig ondernemers uit de sectoren agrofood, (duurzame) energie, high tech, logistiek en water met minister Verhagen mee. Een economische groei van ruim vier procent in 2011 en een totale groei van 45 procent over de afgelopen vijf jaar maken Israel een interessante markt voor Nederlandse ondernemers. Minister Rosenthal spreekt in Jordanië, Israël en de Palestijnse Gebieden met bewindspersonen en hun adviseurs over lokale en regionale politieke ontwikkelingen, waaronder over het Midden-Oosten vredesproces

Gasseminar

Op woensdag opent minister Verhagen een gasseminar waar Nederlandse energiebedrijven zich aan hun potentiële Israëlische handelspartners presenteren. Met de vondst in 2009 van een groot aardgasveld voor de kust van Israel is het land een potentiële aardgasexporteur. De Israëlische gassector is echter nog onontwikkeld en zoekt buitenlandse expertise. Israel is daarmee een interessante markt voor Nederlandse ondernemers uit de gas- en energiesector. Daarna opent Verhagen samen met de Israëlische minister van Landbouw Noked een seminar over voedselzekerheid. Tijdens dit seminar wisselen Nederlandse en Israëlische ondernemers kennis en kunde op het gebied van voedselzekerheid uit.

Wisselstation voor elektrische auto´s

Vervolgens bezoekt minister Verhagen een station van het bedrijf Better Place waar batterijen van elektrische auto’s kunnen worden verwisseld. De lege accu’s worden automatisch verwisseld voor volle waardoor elektrische auto’s grotere afstanden kunnen afleggen. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag terwijl opladen veel langer duurt. De minister zal zelf in een elektrische auto een batterijwissel voltooien. Op dit moment bouwt Better Place aan zijn eerste wisselstation op Schiphol. Aansluitend spreekt Verhagen met investeerders die groene projecten financieren. Op donderdag 7 juni 2012 ontmoet Verhagen de Israëlische minister van Energie en Water Landau en de Israëlische minister van Industrie, Handel en Arbeid Simhon. Rosenthal en Verhagen brengen gezamenlijk een bezoek aan de Israelische minister-president Netanyahu. Tijdens dit bezoek zal worden gesproken over de economische kansen die de samenwerking tussen Nederland en Israel biedt en de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Vredesbesprekingen

Aansluitend spreekt minister Rosenthal met zijn Israëlische en Palestijnse ambtgenoten, ministers Liberman en al-Malki over de noodzaak van het hervatten van de rechtstreekse vredesbesprekingen. Hij zal in Jordanië steun uitspreken voor de Jordaanse inspanningen daarbij. Voorts zal hij de Nederlandse inspanningen om de Palestijnse export te bevorderen bespreken met Jordaanse, Israëlische en Palestijnse gesprekspartners. Ook zullen de ontwikkelingen in Iran, Syrië en Egypte aan de orde komen

Noot voor de redacties

Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom bij de volgende programmaonderdelen:

  • Woensdag 6 juni om 09.15 uur: Opening gasseminar in het Crowne Plaza Hayarkon Hotel in Tel Aviv.
  • Woensdag 6 juni om 10.30 uur: Opening Metropolitan Food Security Seminar in het Krypton, Kfar HaJarok, Ramat HaSharon in Tel Aviv.
  • Woensdag 6 juni vanaf 11.15 uur: bezoek batterij wisselstation Better Place, Yarkonim (bij Pteah Tikva).
  • Op donderdag 7 juni staan minister Verhagen en minister Rosenthal om 11.30 uur gezamenlijk de pers te woord in het Dan Hotel in Tel Aviv. Voorafgaand aan / aansluitend op de gesprekken met de ministers Netanyahu, Liberman en al-Malki vinden doorsteps plaats.