Weekers pakt btw-fraude met e-gadgets aan

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft maatregelen genomen om grensoverschrijdende btw-carrouselfraude bij de handel in elektronische apparatuur te stoppen. De FIOD kreeg de afgelopen tijd signalen binnen over een toename van carrouselfraude met aanzienlijke verliezen voor de Nederlandse schatkist. Daarbij gaat het met name om de handel in mobiele telefoons, spelcomputers, computeronderdelen en tablet pc's. Met de invoering van een btw-verleggingsregeling voor mobiele telefoons en computerchips moet een einde komen aan potentiële fraude van tientallen miljoenen euro‟s.

Bij btw-carrouselfraude brengt een frauderende verkoper btw in rekening maar draagt die niet af aan de Belastingdienst. Deze frauderende partij (de „ploffer‟) wordt vaak plotseling ontbonden waarbij de eigenaren spoorloos verdwijnen. Hierdoor is de achterstallige belasting moeilijk te achterhalen. Omdat de koper de aan hem in rekening gebrachte btw als voorbelasting in aftrek kan brengen, lijdt de fiscus per saldo schade.

Om deze fraude te voorkomen wil Weekers voor de handel in genoemde goederen een btw-verleggingsregeling introduceren. Een verleggingsregeling maakt carrouselfraude onmogelijk. De btw heffing wordt verlegd van de verkoper naar de afnemer.

Indien de verkoper de btw verlegt naar zijn afnemer ontvangt de verkoper slechts de voor zijn prestaties in rekening gebrachte (netto) vergoeding, zonder de verschuldigde btw. Die btw wordt door de afnemer in zijn aangifte opgenomen en kan op dezelfde aangifte in aftrek worden gebracht. Er vindt dus geen betaling van btw aan de verkoper plaats zodat met die btw niet kan worden gefraudeerd (wel ontvangen maar niet afdragen).

Omdat een verleggingsregeling afwijkt van het Europese btw-systeem is daarvoor toestemming van de Europese Commissie en de voltallige Raad vereist. Nederland heeft hiervoor een derogatieverzoek bij de Europese Commissie ingediend. Omdat de afhandeling van zo‟n verzoek enige tijd vergt en de btw-fraude bij met name de handel in mobiele telefoons en computeronderdelen aanzienlijk toeneemt heeft Weekers besloten om voor die goederen zelfstandig per 1 juni a.s. een verleggingsregeling te introduceren

Staatssecretaris Weekers:

"Op deze manier kan de bonafide handel ongehinderd doorgaan en wordt fraude voorkomen, zodat er geen negatieve gevolgen voor de schatkist zijn".

Om een betere aanpak van carrouselfraude te realiseren werken diverse instanties op structurele basis en op een geïntensiveerde wijze samen. Dit komt voort uit een initiatief van Weekers. Ook het bankwezen heeft zich inmiddels bereid verklaard om met Financiën en de Belastingdienst te verkennen hoe de onderlinge samenwerking en gegevensuitwisseling verder kan worden geoptimaliseerd.

Bij de gezamenlijke aanpak zijn de Belastingdienst, FIOD, het Openbaar Ministerie, Veiligheid en Justitie, Politie, instellingen van financieel toezicht, het bankwezen, belastingadviseurs en het notariaat betrokken.

Eerder dit jaar besloot Weekers naar aanleiding van fraudesignalen uit het buitenland en op verzoek van APX Endex een maatregel in de vorm van de entrepotregeling voor de handel in gas en elektriciteit tussen ondernemers toe te staan