Eenhoorn leidt transitieakkoord voor één meldkamerorganisatie

Bas Eenhoorn (waarnemend burgemeester van Alphen aan den Rijn) gaat als voorzitter leiding geven aan het proces voor een transitieakkoord dat één meldkamerorganisatie gaat opleveren. Eenhoorn wordt per 1 juni voorzitter van het meerpartijenoverleg meldkamers Nederland. Onder zijn leiding worden met alle betrokken partijen afspraken gemaakt over financiën, aansturing, locatiekeuze en implementatie van de nieuwe meldkamerorganisatie.

Afgelopen februari kondigde minister Opstelten aan dat er één nieuwe meldkamerorganisatie komt, die verantwoordelijk wordt voor de meldkamers in Nederland. Het aantal locaties van de meldkamers gaat terug van 25 naar 10. In 2015 zijn de bestaande meldkamers opgeschaald naar maximaal tien locaties.

De huidige meldkamers zijn versnipperd georganiseerd ten aanzien van personeel, werkwijze, organisatie en beheer. Hierdoor is er een gebrek aan samenwerking tussen meldkamers en een gebrek aan landelijke coördinatie. De verantwoordelijkheid voor instandhouding van de meldkamers is nu neergelegd bij de besturen van de veiligheidsregio’s. Het beheer van de nieuwe, landelijke meldkamerorganisatie valt straks onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Door de komst van één landelijke organisatie werken de meldkamers straks overal op dezelfde manier. Voor het vormen van deze organisatie is een wetswijziging nodig. Om vooruitlopend op deze wetswijziging een start te kunnen maken, zijn afspraken noodzakelijk met alle betrokken partijen. Deze afspraken worden vastgelegd in een transitieakkoord. Naar verwachting wordt het transitieakkoord eind 2012 afgesloten.