Rosenthal ontvangt Britse minister Hague

Foreign Secretary William Hague bracht vandaag een werkbezoek aan Nederland. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken sprak met zijn ambtgenoot over onder andere de positie van beide landen ten aanzien van Syrië. Dat er een einde moet komen aan het conflict is evident. Syrië heeft geen toekomst met Assad. Hij moet volgens beide ministers vertrekken. Een verzwaring van de sancties om het regime te treffen is daarvoor noodzakelijk. Rosenthal en Hague stelden bovendien dat de houding van Rusland en China een essentiële rol speelt.

Naast Syrië is ook de situatie in Libië besproken. Beide minister zien met vertrouwen de uitslagen van de afgelopen verkiezingen in Libië tegemoet. Over Egypte bespraken beide ministers onder meer de eerste weken van president Morsi en zijn snelle beslissing om het ontbonden parlement weer bijeen te laten komen.

Diplomatie
Na een bezoek van Hague aan Shell in de ochtend stond ook de bijeenkomst ‘Diplomatic Excellence in the 21st century’ op het ministerie van Buitenlandse Zaken op het programma. Een belangrijke conclusie uit die bijeenkomst is dat moderne diplomatie flexibel moet inspelen op de steeds veranderende omgeving.

De dag is afgesloten met een bijeenkomst op het Binnenhof. Daar wisselden minister Rosenthal en Foreign Secretary Hague van gedachten over de internationale rechtsspraak. Den Haag als internationale hoofdstad van de rechtspraak was daarvoor de locatie bij uitstek.

Minister Rosenthal ontmoet zijn Britse collega in Den Haag