Nederland moet grondstoffen veiligstellen

‘De wereldwijde grondstoffenschaarste bedreigt onze economie. Bedrijven moeten het probleem niet alleen signaleren; ze moeten in actie komen. De overheid speelt ook een rol, want het probleem is deels geopolitiek van aard.’ Dat zei minister Rosenthal in een toespraak voor een congres van de Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam.

‘Landen met een monopolie op grondstoffen, zoals Rusland en China, gebruiken deze macht voor politieke doelen. Opkomende markten kopen nu al overal ter wereld grondstoffen op. Niet voor niets stelt de VS alles in het werk om minder afhankelijk te worden voor energie en grondstoffen. De strijd om grondstoffen is niet iets dat ons in de toekomst staat te wachten. Het gebeurt nu.’

Zeldzame grondstoffen

Er zijn 41 schaarse grondstoffen, waarvan 14 van kritieke betekenis, aldus de minister. Zoals germanium voor infraroodtechnologie en beryllium voor röntgenapparatuur. Ook telefoons en lcd-schermen zitten vol zeldzame grondstoffen.

Toekomst

‘Nederland moet op zijn zaak passen en zijn grondstoffen voor de toekomst veiligstellen’, zegt Rosenthal. Dat kan volgens hem door innovatie, nieuwe technieken en internationale samenwerking met landen als Duitsland, Australië en Japan, en door effectiever om te gaan met grondstoffen. Bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop, door bufferopslag van grondstoffen en energie op Nederlandse bodem en door meer aandacht voor slimme afvalverwerking en hergebruik.

Besparing

Volgens onderzoeksbureau McKinsey levert een omslag naar een circulaire economie de Europese industrie een besparing op van circa € 500 miljard. Rosenthal: ‘Voor Nederland liggen hier kansen. Nederland kent een hoogwaardige afvalverwerking. Ook de Rotterdamse haven heeft alle mogelijkheden zijn positie te verstevigen als grondstoffenhub van Europa.’