'Informatiegestuurde grenscontrole. Verkenning ten behoeve van het gebruik van selectieprofielen in het kader van grensbeheer'

Onderzoek van het Kennis en Expertise Centrum voor Intelligente Data-Analyse (Kecida) van het Nederlands Forensisch Instituut naar verbetering van het grenstoezicht door het inzetten van risico- of selectieprofielen.

Risico- of selectieprofielen kunnen bijdragen aan vernieuwing van het grensmanagement. Uit dit onderzoek blijkt dat er geen harde uitspraken mogelijk zijn over de resultaten van profiling binnen het grensdomein. Ten opzichte van willekeurige inspecties is van profiling zeker winst te verwachten. Kecida stelt voor om in een project de toegevoegde waarde van profiling te onderzoeken. Hierbij zullen wet- en regelgeving voor het gebruik van persoonsgegevens, waaronder legaliteit, proportionaliteit en noodzakelijkheid, leidend zijn.

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Programmadirectie Identiteitsmanagement en Immigratie (IDMI) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.