Tweede Freedom Online conferentie in Kenia

‘Een open en ongecensureerd internet is niet alleen essentieel voor de bevordering van mensenrechten, maar ook voor innovatie en economische groei.’ Dit zei de Nederlandse mensenrechtenambassadeur, Lionel Veer, in Nairobi bij de tweede Freedom Online conferentie. De bijeenkomst is een vervolg op de internetvrijheidconferentie die minister Rosenthal december vorig jaar organiseerde. Veer en de Keniaanse minister van ICT, Samuel Pogisho, openden de conferentie.

Tijdens de conferentie in Kenia bespreken ruim 400 bloggers, experts, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en academici zich hoe internetvrijheid kan bijdragen aan economische ontwikkeling en hoe censuur kan worden tegengegaan.

Met landen die zich in december hebben aangesloten bij de Freedom Online coalitie bespreekt Nederland hoe zij op dit gebied effectiever samen kunnen optrekken in internationale organisaties. Ook zoeken zij naar mogelijkheden internetvrijheid concreter te bevorderen door gezamenlijke projectsteun. Nederland en een aantal andere landen hebben al in totaal 2.500.000 euro toegezegd aan het Digital Defenders Partnership, een fonds dat bloggers en cyberdissidenten ondersteunt.