F-16’s onderscheppen Russen

2 F-16´s hebben vanmiddag 2 Russische T-95 Bear H bommenwerpers onderschept. De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnen zonder hun identiteit bekend te maken.

Gevechtsleiders van het Air Operations Controls Station (AOCS) Nieuw Milligen stuurden de F-16´s van Vliegbasis Volkel op de Bears af voor een visuele identificatie en voor begeleiding door het verantwoordelijkheidsgebied. De F-16´s hebben de begeleiding overigens uitgevoerd in samenwerking met twee Duitse F-4 Phantoms.

Brits

De jachtvliegtuigen volgden de Bears vervolgens tot ze het verantwoordelijkheidsgebied verlieten en verder door Britse toestellen werden begeleid.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht een onderschepping uitvoeren. Op 29 augustus onderschepten twee F-16’s vanaf vliegbasis Volkel een Airbus-passagiersvliegtuig uit het Spaanse Malaga waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt. Het toestel landde op Schiphol onder begeleiding van de twee F-16’s.

24 uur

Voor de verdediging van het verantwoordelijkheidsgebied boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s en het AOCS paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim kunnen de F-16´s een vliegtuig binnen enkele minuten onderscheppen.