Schultz bezoekt 50e project Crisis- en herstelwet in Veghel

De herontwikkeling van het CHV-terrein in Veghel is het 50e project dat met behulp van de Crisis- en herstelwet wordt gerealiseerd. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bracht vandaag een bezoek aan Veghel om de herontwikkeling van het bedrijventerrein te bekijken.

“De Crisis- en herstelwet biedt oplossingen voor projecten die zijn vastgelopen, of om experimenten mogelijk te maken. Wetgeving moet ertoe dienen zaken mogelijk te maken, in plaats van zaken onmogelijk te maken. Als ik hier het 50ste project bekijk, dan ben ik blij dat het parlement heeft besloten dat de Crisis- en herstelwet de komende jaren van kracht blijft, tot hij wordt opgenomen in de nieuwe Omgevingswet,” aldus minister Schultz.

Van bedrijventerrein naar cultureel centrum

De minister kreeg een rondleiding over het CHV-terrein, een markante locatie aan de Veghelse haven. Het bedrijventerrein is genoemd naar de Coöperatieve Handelsvereniging (CHV) die in 1915 een nieuwe grote inrichting met maalderij en veekoekenfabriek bouwde. In de jaren erna is het complex regelmatig uitgebreid en verbouwd. Beeldbepalend element op het terrein is een grote graansilo, die inmiddels rijksmonument is.

Veghel heeft grote plannen met het terrein, waarbij behoud, restauratie en herontwikkeling van de silo en andere fabrieksgebouwen uitgangspunt zijn. Het wordt een cultureel centrum met theater, poppodium, bioscoop, restaurants, een hotel en andere bedrijvigheid, met de ‘Foodacademy’ als kloppend hart.

Veghel heeft de Crisis- en herstelwet gebruikt voor de aanwijzing tot ontwikkelingsgebied. Ook is het gebied aangewezen als innovatief project, waardoor langer tijdelijke bestemmingen mogelijk worden gemaakt; daarmee kan Veghel de organische ontwikkeling van het gebied realiseren.

Zesde tranche

Tot 1 oktober 2012 kunnen overheden nog nieuwe projecten voor de zesde tranche van de Crisis- en herstelwet aanmelden bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor het aanmelden van projecten kunt u informatie opvragen via postbus.CHW@minienm.nl, of telefonisch bij Monique Arnolds  (06-52595077) of Fenna Gutter (06-52595538).

VOICE-OVER: Minister Schultz van Haegen bracht in het Brabantse Veghel een bezoek aan het CHV-terrein een bijna 100 jaar oud fabrieksterrein, dat opnieuw ingericht wordt tot een uitgebreid cultureel centrum met restaurants, een bioscoop en een poppodium. Het is het vijftigste project dat met behulp van de Crisis- en herstelwet wordt gerealiseerd.

Deze wet maakt het mogelijk om projecten sneller uit te voeren en er is meer ruimte voor experimenten.

VERSLAGGEVER: Ik zie een heleboel grote silo's en oude industriële gebouwen.

Hoe kun je die nog gebruiken daarbij?

WETHOUDER VAN BURGSTEDEN: O, die zijn heel goed te hergebruiken.

Bijvoorbeeld het oude hoofdkantoor, daar kan een jongerencentrum in.

Er is een hele grote loods waarin voorstellingen gegeven kunnen gaan worden en we hebben een heel mooi gebouw met een mooi betonnen skelet waar een poppodium in zou kunnen komen.

En er is nog heel veel ruimte om ook een zogenaamde 'food world' te creëren zodat kunst en cultuur ook food gaan ontmoeten.

VOICE-OVER: Voor de gelegenheid werden al verse hapjes geserveerd.

Een voorproefje van de Food Academy die hier moet verschijnen.

En koken, dat doe je hier in duizelingwekkende gebouwen.

BOUWONDERNEMER VAN DE VEN: We gaan proberen het een nieuwe kans te geven. Het is een enorm hoog gebouw brandtechnisch ook complex, maar we gaan in ieder geval zorgen dat we de eerste verdiepingen in gebruik gaan nemen en dan dit als een grote vide zien, waar we een kookpodium onder bouwen.

En iedereen dit laten ervaren en dan zien we over tien jaar wel of we er nog iets meer mee kunnen.

VERSLAGGEVER: Wanneer is dit klaar?

We zijn ambitieus en eind 2013 is een beetje de insteek dat de eerste bewoners hiernaartoe zouden moeten kunnen.

De jeugd, het muziekcentrum, 'food' zou hier moeten zitten dus dan is er al heel wat te beleven op dit terrein.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)