Opening eerste beveiligde truckparking Rotterdam

Toespraak van minister Opstelten bij de opening van ee nieuwe beveiligde Truckparking in Rotterdam op 25 september 2012.

Dames en heren,

Goed om weer terug te zijn in Rotterdam, hier in deze machtige haven - de grootste van Europa en één van de krachtigste motoren van de Nederlandse economie! Ik dank het Havenbedrijf Rotterdam voor de spectaculaire ontvangst die mij hier ten deel viel. Ik vond het fantastisch om al die bedrijvigheid in de Waalhaven te zien vanuit het hoge perspectief van de trucker. Maar u weet: Een trucker moet steeds voort, dus ik ga nu snel – zeg maar: Met de vlam in de pijp - door naar het eigenlijke doel waarvoor wij hier vandaag bijeen zijn: de officiële opening van de eerste beveiligde Truckparking in Rotterdam!

Een mijlpaal, deze beveiligde parking, en een heel belangrijke bovendien. U weet: voor een optimaal ondernemersklimaat is veiligheid van cruciaal belang. Veel van de – zeg maar – “klassieke” slachtoffers hebben de afgelopen jaren dan ook al maatregelen genomen, om zich effectief te beschermen tegen allerlei vormen van criminaliteit. Kijk bijvoorbeeld maar naar banken, supermarkten of benzinestations. Over het algemeen hebben die hun geld, goederen en personeel goed beveiligd.

Dat is natuurlijk heel mooi, maar het heeft ook een keerzijde. Zoals water stroomt naar het laagste punt, zo weten criminelen vaak feilloos hun activiteiten te richten op andere - eveneens interessante, maar relatief “makkelijker” - slachtoffers. Zo is diefstal van vrachtauto’s en lading de laatste jaren uitgegroeid tot een groot probleem. Geschat wordt dat de totale schade van truck- en ladingdiefstal binnen Europa ruim acht miljard euro per jaar bedraagt! Ook in Nederland zorgt dit delict voor een onaanvaardbaar hoge kostenpost: zo’n 350 miljoen op jaarbasis! En het is niet alleen de materiële schade die truck- en ladingdiefstal tot zo’n ernstig delict maakt. Niet zelden gaat deze vorm van diefstal ook gepaard met geweld – met vaak nare, ingrijpende gevolgen voor de chauffeurs. Ook dat kunnen noch mogen we accepteren! Criminaliteit – en zeker gewelddadige criminaliteit - tegen chauffeurs en de transportsector heeft voor mij dan ook hoge prioriteit. Die moeten we keihard aanpakken!

U weet, dit voorjaar heb ik het Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven gelanceerd. Belangrijk in dit plan is dat publieke en private partijen hun krachten bundelen, om samen een vuist te maken tegen allerlei vormen van criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven. Die bundeling van krachten is essentieel: samen kunnen we zoveel méér!

U begrijpt dan ook dat ik bijzonder blij ben met dit geweldige initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, dat uitstekend aansluit op ons Actieplan. Deze bewaakte truckparking is de eerste van een reeks van drie, die nog dit jaar worden geopend. Drie truckparkings, verspreid over het havengebied, met in totaal 268 parkeerplaatsen. En over twee jaar, zo heb ik begrepen, komt er op de Tweede Maasvlakte nog een vierde parking bij, met liefst 500 plaatsen.

Stuk voor stuk goed beveiligde truckparkings, voorzien van hoogwaardige faciliteiten voor vrachtwagenchauffeurs die na gedane arbeid in de Rotterdamse haven willen uitrusten of overnachten. Denkt u maar aan schone douches en sanitair, vuilnisbakken, wasmachines, watertappunten en WIFI. De inrichting van de parkings is geheel in lijn met de Europese kwaliteitsnorm. Ook kunnen de truckers in de onmiddellijke nabijheid van de parking een hapje eten, hun vrachtauto laten wassen of kleine reparaties laten uitvoeren.

Deze beveiligde truckparkings zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van truck- en ladingdiefstal. En er is méér: de chauffeurs zullen beter uitgerust aan de start verschijnen voor een nieuwe rit, waardoor het veiliger wordt op de weg. En – alle goede dingen in drieën – het “wildkamperen” van vrachtwagenchauffeurs in de haven en de daaruit voortvloeiende overlast zullen afnemen. Ik heb begrepen dat het Havenbedrijf Rotterdam al goede afspraken heeft gemaakt met de Dienst Stadstoezicht, om het overnachtingsverbod in vrachtauto’s buiten de bewaakte truckparkings strikt te handhaven. Ook hier dus weer goede samenwerking tussen publiek en privaat!

Kortom: u zult begrijpen dat ik met bijzonder veel genoegen deze eerste beveiligde truckparking in Rotterdam voor geopend verklaar! Het Havenbedrijf Rotterdam wil ik van harte feliciteren met en bedanken voor dit geweldige initiatief. Dat verdient een toast. En hoewel de locatie waar we hier vanmiddag te gast zijn – de Smirnoffweg – anders doet vermoeden, is die vandaag, voor de gelegenheid, alcoholvrij!