Effectieve VN nodig voor sterkere internationale rechtsorde

'Nederland maakt zich zorgen over het steeds grotere gat tussen de verwachtingen die mensen hebben van de Verenigde Naties en de mogelijkheid van de VN daaraan te voldoen.' Dit zei minister Rosenthal vandaag in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

'Mensen verwachten veel van de VN, maar als het erop aan komt levert die niet.'

De minister verwees naar het falende optreden van de Veiligheidsraad bij de aanpak van de crisis in Syrië. 'De Raad moet daadkrachtig handelen als de internationale vrede en veiligheid worden bedreigd, maar slaagt er niet in consensus te bereiken. Voor dat falen betaalt de Syrische bevolking een te hoge prijs', zei de minister.

'De VN is onmisbaar voor vrede, vrijheid en welvaart in de wereld', aldus Rosenthal. Daarvoor is volgens hem een effectievere, efficiëntere en coherente VN nodig, waarin alle VN-organisaties als één geheel opereren. De minister pleit ervoor dat de hervormingsvoorstellen van secretaris-generaal Ban Ki-moon snel worden doorgevoerd.

Rosenthal sluit zich aan bij de opvatting dat de Veiligheidsraad een juiste afspiegeling moet zijn van de veranderde internationale politieke en economische realiteit. 'Om legitimiteit te kunnen behouden, moet de Raad niet de wereld van gisteren vertegenwoordigen. Dit betekent dat opkomende machten meer invloed in de Veiligheidsraad moeten krijgen.' Dat betekent voor de minister ook dat die landen een navenante bijdrage aan het VN-budget moeten gaan leveren.