Rosenthal: prioriteit geven aan voorkomen van gruwelijkheden

'Syrië herinnert ons er dagelijks aan dat deze tragedie niet is voorkomen. De wereldgemeenschap moet simpelweg beter worden in de preventie van massale misdaden tegen de menselijkheid.' Dat zei minister Rosenthal tijdens een bijeenkomst over de Responsibility to Protect bij de Verenigde Naties. Nederland organiseerde samen met ministers uit Botswana, Brazilië en Denemarken dit evenement in aanwezigheid van de plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties en 14 andere ministers.

'Het voorkomen van massale gruwelijkheden betekent dat de staat de verantwoordelijkheid moet nemen om haar burgers te beschermen. En burgers moeten worden beschermd tegen de staat. Goed bestuur, mensenrechten en juridische gelijkheid zijn essentieel om op lange termijn genocide en andere misdaden te voorkomen. Dit ligt allemaal vast in internationale verdragen. We moeten landen stimuleren om deze verdragen te tekenen en uit te voeren', aldus Rosenthal.

Soms wordt de internationale gemeenschap geconfronteerd met extreem geweld zoals in het recente verleden in Libië plaatvond en nu in Syrië. Rosenthal: 'De internationale gemeenschap moet veel eerder een sterk signaal afgeven. Het is geen keuze tussen niets doen of militaire interventie. Er bestaan veel alternatieven, zoals bemiddeling, sancties, onderzoekscommissies en verwijzing naar het ICC. We moeten effectiever gebruik maken van deze instrumenten en zorgen dat deze voldoende staf hebben.

Tenslotte zei Minister Rosenthal dat het berechten van daders van massale misdaden tegen de menselijkheid in eigen land of in Den Haag een belangrijk deel is van de preventie van nieuwe misdaden. Het beëindigen van straffeloosheid is zowel een begin als een einde van Responsibility to Protect. 'De wereld moet de boodschap afgeven dat het de gruwelijkheden als in Syrië niet accepteert.’