Staatssecretaris: 'Fondsen Sinti en Roma blijven voor doelstelling beschikbaar'

De 4,5 miljoen euro die resteert van het in 2000 uitgekeerde Rechtsherstel Sinti en Roma, blijft beschikbaar voor deze gemeenschappen.

De Sinti en Roma kregen in 2000 zo'n 13,6 miljoen euro omdat zij grotendeels buiten het naoorlogse rechtsherstel waren gebleven en bovendien met grote kilte werden bejegend in de maatschappij. De stichting SARSR heeft de verantwoordelijkheid deze gelden te besteden. Om een structurele bijdrage te kunnen leveren aan projecten van en voor Sinti en Roma op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid en cultuur werd per 1 januari 2010 het NISR in het leven geroepen.

Liquidatie NISR

De NISR heeft na extern onderzoek in maart besloten zichzelf vanwege matig functioneren op te heffen. Zodra staatssecretaris Van Zanten bericht kreeg over de liquidatieplannen van de NISR, heeft de bewindsvrouw de SARSR twee eisen gesteld.

1. Zorg voor een zorgvuldige afwikkeling van de liquidatie, met name met het oog op de belangen van het personeel. 2. Maak samen met de Sinti en de Roma concrete plannen die de hele gemeenschap ten goede komen. Het ministerie verwacht binnen enkele weken deze plannen te bespreken.

Geen rol voor Worrell

Joop Worrell, de huidige voorzitter van de SARSR, heeft zelf besloten op te stappen zodat hij in de (nog vorm te geven) aanpak geen rol zal vervullen. Over de rol van zijn schoonzoon is het ministerie pas sinds kort op hoogte. De heer Worrell heeft laten weten dat er sprake is geweest van een offerteprocedure en betreurt het dat nu de schijn van belangenverstrengeling kan bestaan.