Verplichte aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit stap dichter bij

Het kabinet zet zich in om aandacht voor seksualiteit en seksuele diversiteit op scholen nog dit jaar te verplicht te stellen. Hiertoe zijn de kerndoelen voor het (speciaal) primair-  en voortgezet onderwijs aangepast. Nadat de stukken vier weken aan de beide Kamers zijn voorgelegd, kan de aanpassing naar verwachting rond 1 december 2012 inwerkingtreden. Beoogd wordt om met de aangepaste kerndoelen de acceptatie van seksuele diversiteit te bevorderen en de seksuele weerbaarheid van jongeren te verbeteren om zo een veiliger schoolklimaat te creëren.

Kerndoelen

De wetgever schrijft via een lijst van kerndoelen op hoofdlijnen voor wat leerlingen in het (speciaal) primair- en voortgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. Voor het verplichten van voorlichting over homoseksualiteit was een wijziging van deze kerndoelen nodig. Voor een wijziging van de kerndoelen is altijd een advies van de Raad van State nodig. De Raad van State heeft op zijn beurt advies laten inwinnen bij de Onderwijsraad. Minister Van Bijsterveldt heeft het advies van de Raad van State verwerkt in aanpassing van de kerndoelen.

Instemming Kamer nodig

De Ministerraad heeft de aangepaste kerndoelen 14 september goedgekeurd. Vervolgens heeft de koningin het besluit ondertekend. Nadat nog enkele procedurele stappen zijn doorlopen kan het besluit vervolgens op zijn vroegst 1 december van kracht worden.

Brief aan scholen

Minister Van Bijsterveldt informeert alle scholen in het primair- en voortgezet onderwijs per brief over de aangepaste kerndoelen, om hen gelegenheid te geven zich voor te bereiden. Eerder dit jaar gaf ze scholen al gelegenheid om deel te nemen aan proef over voorlichting over seksuele diversiteit.