Knapen bezoekt Vietnam

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken brengt dinsdag en woensdag een bezoek aan Vietnam. Hij wil daar bezien hoe daar de stap wordt gemaakt van ontwikkelingssamenwerking naar investeren in een relatie van wederzijds profijt.

Nederland streeft er naar om daar waar dat mogelijk is, de ervaringen en kennis die is opgedaan met ontwikkelingssamenwerking in te zetten voor economische diplomatie. ‘In Vietnam zijn we daar al wat langer mee bezig en ik wil graag met eigen ogen zien hoe het daar gaat en of we daar lessen uit kunnen trekken voor bijvoorbeeld Colombia of een land als Ghana waar we op termijn ook met ontwikkelingsgeld het laatste duwtje in de richting van die nieuwe relatie willen geven’, aldus Knapen.

Groenteketen
Dinsdag spreekt de staatssecretaris de Vietnamese minister van Buitenlandse Zaken over de relatie tussen beide landen. Daarna bezoekt hij een met kennis van de Wageningen University opgezette duurzame groenteketen van het veld van de boer tot de opslag van de groothandel Metro Cash & Carry, de Vietnamese variant van de Makro.

Expertise
De volgende dag vliegt hij door naar Ho Chi Minh City waar de staatssecretaris eerst met mensen van het Nederlandse bedrijfsleven en Vietnamese experts een boottocht maakt, om te zien met welke uitdagingen deze regelmatig door overstromingen geteisterde stad kampt. Samen met onder anderen vertegenwoordigers van Royal HaskoningDHV en Grontmij bespreekt hij hoe Nederlandse kennis en expertise hiervoor wordt en kan worden ingezet.

Melkproductie
Donderdag bezoekt de staatssecretaris een boerderij van FrieslandCampina, vlak buiten Ho Chi Minh City. De Nederlandse zuivelexpert is al meer dan 85 jaar actief in Vietnam en stimuleert mede met Nederlandse steun melkproductie door lokale boeren. Ook hier wordt gebruik gemaakt van de kennis van Nederlandse kennisinstituten.

Aan het eind van de dag vliegt de staatssecretaris door naar Tokio voor de jaarvergadering van de Wereldbank.