PPSsupport en PPS Netwerk Nederland: nauwe samenwerking

Op 24 oktober 2012 hebben Hendrik Jan Dronkers (Directeur Generaal Rijkswaterstaat) namens de Minister van Infrastructuur en Milieu voor PPSsupport en Willem Vermeend als voorzitter van PPS Netwerk Nederland een samenwerkingsovereenkomst getekend welke een verregaande samenwerking tussen beide partijen regelt.

PPS Netwerk Nederland is actief sinds 2007 en identificeert met ongeveer 40 deelnemers bij ca. 18.000 vertegenwoordigers uit het publieke domein zoals decentrale overheden, het onderwijs en zorginstellingen kansen op het gebied van Publiek Private Samenwerking (PPS). Indien projecten PPS-potentie hebben, ondersteunt het netwerk dergelijke publieke en maatschappelijke partijen bij het opstarten van PPS-en.

PPSsupport is vorig jaar opgericht in overleg met een groot aantal private en publieke partijen. Ze werkt samen met de PPS-experts van o.a. de Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat en het Ministerie van Financiën en heeft een soortgelijke missie als PPS Netwerk Nederland. PPSsupport richt zich daarbij vooral op de decentrale overheden.

PPS wordt meer en meer populair als realisatiewijze voor infrastructuur en maatschappelijk vastgoed. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan de zogenaamde DBFMO (Design Build Finance Maintain en Operate) contracten maar aan elke vorm van langjarige samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven op basis van outputspecificaties waarbij levensduurkosten, prestatieprikkels en integrale dienstverlening veel meer centraal staan in vergelijking met traditionele vormen van realisatie. Het is de verwachting dat in de huidige tijd van krapte op de overheidsbegrotingen, de populariteit van PPS verder zal gaan toenemen omdat met PPS doorgaans significante kostbesparingen mogelijk zijn met behoud of zelf stijging van kwaliteit, zekerheid kan worden verkregen over de uitgaven voor lange termijn en de duurzaamheid wordt vergroot.

PPS wordt steeds populairder maar is daarmee nog geen gemeengoed. Zo ontbreekt bij publieke partijen vaak simpelweg nog de nodige ervaring en kennis. Door middel van de samenwerking van beide partijen kan de doelgroep van overheden en instellingen met een maatschappelijke taak in o.a. zorg en onderwijs breder bediend worden met een beter en uitgebreider instrumentarium. Aangezien PPSsupport voortkomt uit het publieke domein en PPS Netwerk Nederland uit de wereld van vooral de private partijen, past het binnen de filosofie van het stimuleren van publiek-private samenwerking dat beide partijen ook zelf in de vorm van een PPS ondersteuning op het gebied van PPS aanbieden.