Nederland haalt banden met Frankrijk aan

Nederland wil nauwer samenwerken met Frankrijk, zowel bilateraal als in EU verband. Frankrijk is voor Nederland de 3e handelspartner en 7e investeerder. Voor Frankrijk is Nederland de 7e handelspartner en 10e investeerder.

Minister Frans Timmermans ontmoet zijn Franse collega Laurent Fabius

Ook op cultureel gebied zullen beide landen hun betrekkingen intensiveren. Dat kwamen minister Fabius en minister Timmermans vandaag bij een kennismakingsbezoek van Timmermans in Parijs overeen.

Partner
De komende weken en maanden zullen de EU-lidstaten een aantal belangrijke besluiten moeten nemen, onder meer over de Europese meerjarenbegroting en over de toekomst van de Europese Monetaire Unie. 'Frankrijk is een cruciale partner in Europa. Het is belangrijk dat de lidstaten het eens worden over de richting om economische groei te bevorderen en het vertrouwen in Europa te versterken. Nederland zal zich daarvoor zeer inspannen mede om de Nederlandse belangen te behartigen,' aldus minister Timmermans.

Samenwerking
De minister en zijn Franse collega spraken verder over samenwerking binnen de Europese Unie ten aanzien van ontwikkelingen in de Arabische regio en met name Syrië waaronder civiele ondersteuning van de oppositie. Ook is gesproken over Mali waar de EU op Frans initiatief een trainingsmissie aan het voorbereiden is.

Berlijn
Na België en Luxemburg is Frankrijk het derde Europese land waaraan minister Timmermans een kennismakingsbezoek brengt. Komende maandag is Timmermans in Berlijn voor een bezoek aan zijn Duitse collega Westerwelle.