Sturen op het gebruik van lokale energienetten

Dit rapport bevat een verkenning van de beleidsontwikkeling en gewenste regulering rondom lokale energiesystemen en slimme netten.

Veranderende rollen in lokale energiesysteem

Het rapport begint met een beschrijving van de veranderende rollen in het lokale energiesysteem. Uitgangspunt in het rapport is de vraag hoe de maatschappelijke baten van 'smart grids' kunnen worden gerealiseerd. Daarbij wordt gekeken naar de sturingsmogelijkheden die er nu en op termijn (2015-2020) wenselijk zijn om de ontwikkeling van slimme lokale en regionale energienetten te faciliteren.

Dienstenmodel en coördinatiemodel

In het rapport worden enkele specifieke vraagstukken rondom de lokale energievoorziening uitgediept aan de hand van een twee denkmodellen: het dienstenmodel en het coördinatiemodel. Daarbij wordt met name gekeken naar coördinatievraagstukken tussen lokale opwekking, transport en het gebruik van energie, en naar het vraagstuk van financiële prikkels en tarieven.

Proeftuinen Intelligente Netten

De inzichten die in het rapport worden beschreven, zijn input voor zowel het kennis- en leertraject rondom de proeftuinen Intelligente Netten dat door Agentschap NL wordt uitgevoerd als voor beleids- en regelgevingsvraagstukken van het ministerie van Economische Zaken.