Timmermans blij met hervatting onderhandelingen over wapenhandelsverdrag

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is blij met een besluit over hervatting van de onderhandelingen over een wapenhandelsverdrag van de Verenigde Naties, volgend jaar. De onderhandelingen moeten in maart 2013 leiden tot een VN-verdrag.

Timmermans: ‘Een wapenhandelsverdrag draagt bij aan stabiliteit in conflictgebieden en kan schending van mensenrechten voorkomen. Het is belangrijk dat we grote wapenexporteurs als de Verenigde Staten, Rusland en China bij dit proces betrokken houden.’

Nederland is actief pleitbezorger van een wereldwijd wapenhandelsverdrag.  Het verdrag moet wereldwijde normen vaststellen voor de handel in wapens. Daarmee worden landen verplicht om hun wapenverkopen te toetsen aan verschillende criteria, waaronder het risico op schending van mensenrechten door de eindgebruiker van de wapens. Nederland en de Europese Unie doen dat al. Daarnaast draagt een VN-wapenhandelsverdrag bij aan gelijke spelregels voor defensie-industrie.

Gisteren stemden 157 VN-lidstaten voor hervatting van de onderhandelingen over het verdrag; 18 landen onthielden zich, waaronder Rusland en Arabische landen. In juli waren de onderhandelingen stil komen te liggen.