Minister reikt medailles uit aan luchtmachtmilitairen

"U en uw collega’s, wagen zich in de vuurlinie om ons land veiliger en sterker te maken. Daar heb ik groot respect voor. Dat verdient een groot applaus." Met die woorden bedankte minister van Defensie Hennis-Plasschaert vanmiddag op Vliegbasis Leeuwarden ruim 100 militairen van Air Task Force 20 voor hun inzet in Afghanistan.

Zij deed dat tijdens de uitreiking van de Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties waarbij ook Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Alexander Schnitger aanwezig waren.

"U, mannen en vrouwen van de Nederlandse krijgsmacht, u bént die militaire kracht die Nederland zo hard nodig heeft", aldus de bewindsvrouwe. "Maandenlang hebt u in Noord-Afghanistan gewaakt over de veiligheid van collega’s en bondgenoten. De commando-overdracht had ternauwernood plaatsgevonden of de F-16 moest de lucht in, omdat er coalitietroepen in nood verkeerden."

IJzersterk merk

Ze omschreef de Nederlandse strijdkrachten als een ijzersterk merk in het buitenland. "En het zou me een lief ding waard zijn als dit ook voor iedereen in Nederland duidelijk is. Ik kan me echter niet aan de indruk onttrekken dat we  juist in het binnenland nog een wereld te winnen hebben als het gaat om beeldvorming en imago."

Air Task Force

De militairen, grotendeels afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden, waren tussen mei en september van dit jaar uitgezonden naar Afghanistan. Daar maakten zij deel uit van de ISAF-missie.

De Air Task Force, bestaande uit 4 F-16’s en 120 man personeel, wordt ingezet voor de bescherming van de Nederlandse politietrainers in Kunduz. Zo sporen de jachtvliegtuigen onder meer geïmproviseerde explosieven op met behulp van het RecceLite-fotoverkenningssysteem. De gevechtsvliegtuigen ondersteunen ook de ISAF-grondtroepen.

De Nederlandse Herinneringsmedaille Vredesoperaties wordt toegekend aan deelnemers van vredesoperaties die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen.