Van Rijn geeft prioriteit aan aanpak kindermishandeling

Staatssecretaris Van Rijn nam op 20 november 2012 het werkplan en de monitor van de Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik in ontvangst. ‘Alleen door de héle samenleving te betrekken, kunnen we resultaten boeken’, aldus staatssecretaris Van Rijn.

Dames en heren,

Vandaag, 20 november, is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Overal ter wereld zijn er activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben.

U zult zich misschien afvragen of ik, als net aangetreden staatssecretaris van VWS, de rechten van kinderen en het tegengaan van kindermishandeling een belangrijk onderwerp vind. De media besteden nu vooral aandacht aan de wijzigingen in de AWBZ, waar ik verantwoordelijk voor ben.

Laat ik helder zijn: de veiligheid van kinderen is een onderwerp dat mij raakt!

Ik ben blij dat ik hier vanmiddag in de gelegenheid ben om u dit duidelijk te maken. Een paar uur geleden nog bekeek ik op mijn eigen ministerie een tentoonstelling van Unicef met foto’s van kinderen. Foto’s van kinderen met indringende blikken. Soms hoopvol, soms serieus en soms vastberaden. En ook vaak blij. Kinderen moeten gelukkig zijn en dat realiseerde ik me vanmiddag meer dan eens. We moeten én vrolijke én blije kinderen hebben.

Enthousiaste Jeugdambassadeurs van Unicef gaven mij vanmiddag de kinderrechtenchecklist. Ik weet dat velen bij het onderwerp kinderrechten betrokken zijn en er aandacht aan besteden. Hier in Den Haag bijvoorbeeld houden twee CJG’s een kinderrechtenspreekuur. Wethouder Klein heeft vanmiddag in het Atrium van het stadhuis een fototentoonstelling geopend over kinderrechten.

Gelukkig waren mijn voorgangers ook heel betrokken bij het onderwerp kinderrechten en de aanpak van kindermishandeling. Ik kan dus voortbouwen op wat tijdens de vorige kabinetten in gang is gezet. En ik spreek hier graag uit dat net als bij André Rouvoet en Marlies Veldhuijzen van Zanten de aanpak van kindermishandeling een van mijn prioriteiten is.

Bij de aanpak van kindermishandeling staan de rechten van het kind voorop.

20 november is daarom een heel mooie datum voor deze Taskforce-bijeenkomst.

Want vandaag staat een van de basisrechten van kinderen centraal: het recht op een veilig en gezond leven.

Het aantal kinderen dat mishandeld wordt, is schokkend hoog, terwijl elk kind er al een teveel is. Ik ben daarom heel blij met het werkplan en de rapportage die wij zonet in ontvangst mochten nemen. De leden van de Taskforce maken hiermee duidelijk hoe zij de uitvoering van het actieplan ‘Kinderen veilig’ nauwgezet gaan volgen.

De eerste monitor heeft de heer Van der Laan zonet aan minister Opstelten en mij overhandigd en er zullen er nog een heleboel volgen. Zo worden we allemaal scherp gehouden én aangejaagd hoe het gaat met de uitvoering van de actiepunten. Omdat de leden van de Taskforce allemaal een verschillende achtergrond hebben, zullen zij over de volle breedte van de aanpak kindermishandeling en seksueel misbruik een goede rol kunnen spelen.

Minister Opstelten en ik kunnen niet alléén de aanpak kindermishandeling en seksueel misbruik trekken. Daar zijn veel mensen bij nodig. Ook de Tweede Kamer. Daar ligt het wetsvoorstel Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Ik heb begrepen dat de Kamer van plan is dit wetsvoorstel nog dit jaar met mij te bespreken. Ik hoop van harte dat dit lukt.

De meldcode is een belangrijke motor om mishandeling in beeld te krijgen. Belangrijk voor het werken met die meldcode is dat iedereen die met kinderen werkt, voldoende geschoold is. Dat je weet hoe je kindermishandeling moet signaleren én hoe je moet handelen. In de wet Meldcode regelen we dat deskundigheid bevorderd moet worden.

Dat zal al in de opleidingen van studenten aan de orde komen.

Vanuit VWS zetten we ons er voor in dat opleidingen dit oppakken. Zo worden voor de medische opleidingen door het KNMG competenties vastgesteld. Het is geweldig dat de

Taskforce dit ook oppakt en aandacht voor kindermishandeling in opleidingen tot een actiepunt maakt. We willen graag met de Taskforce het plan van aanpak voor de overige opleidingen opstellen.

U weet dat er een speciale app is waarmee mensen via hun iPhone of iPad de meldcode kunnen downloaden? Deze app geeft in stappen aan wat je kan doen als je kindermishandeling vermoedt. Echt een mooi instrument. Ik hoop dat veel mensen er al gebruik van maken als dat helaas nodig is. En als ze dat nog niet doen, dat ze dit snel gaan doen!

Dames en heren,

We moeten samen het probleem onder de aandacht brengen en houden. We moeten buren, kennissen en familieleden alert maken op het voorkómen en signaleren van kindermishandeling en oproepen om actie te ondernemen. In september is de nieuwe publiekscampagne gestart voor het signaleren en handelen bij geweld in de huiselijke kring. Alleen door de héle samenleving te betrekken, kunnen we resultaten boeken.

Hier wil ik graag mee afsluiten. Voor ons allemaal geldt: aan de slag!

Veel succes daarbij!