Marechaussee rolt criminele bende op (video)

Met de aanhouding van 11 mannen en een vrouw heeft een team van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en douane gisteren een criminele bende opgerold.

Daarbij zijn cocaïne, hennep, vuurwapens en munitie onderschept. De verdachten variëren in leeftijd van 22 tot 41 jaar en zijn afkomstig uit Kaapverdië, de Verenigde Staten en de Nederlandse Antillen. De actie, die als een van de grotere rechercheonderzoeken van het zogenoemde CargoHarc-team gezien mag worden van de laatste jaren. Zo’n 200 man van de marechaussee, speciale zoekeenheden van de genie, FIOD, Openbaar Ministerie, douane en politie waren bij de actie betrokken, geleid vanuit een speciaal ingerichte commandocentrale bij de meldkamer van de marechaussee op Schiphol.

KAPITEIN VAN KAPEL: We zijn bezig met een grootschalig rechercheonderzoek naar de invoer van verdovende middelen. De invoer zou via Schiphol geregeld worden en wij vermoeden dat de mensen die zich daarmee bezighouden waarvan we er een aantal hebben aangehouden vandaag onder meer hier achter mij in Amsterdam zich bezighouden met die invoer van verdovende middelen maar ook deel uitmaken van een criminele organisatie. Het is een onderzoek van het CargoHarc-team een samenwerkingsverband van marechaussee, FIOD en douane op Schiphol. Dat onderzoek wordt mede ondersteund door specialisten van Defensie van het Advanced Search Team. Ook speurhonden worden ingezet van de marechaussee en van de douane en de politie omdat we zoeken naar onder meer vuurwapens, verdovende middelen en geld. Dat onderzoek, dat zijn we ongeveer een jaar geleden gestart er is met dat onderzoek aan de slag gegaan. Dat heeft nu op dit moment een tiental aanhoudingen opgeleverd dat heeft grote partijen cocaïne opgeleverd die we in beslag hebben genomen die we hebben aangetroffen op de luchthaven Schiphol. Dat heeft onder meer opgeleverd dat we bij een zoeking hierachter een hennepplantage hebben aangetroffen. Wij hebben andere zaken aangetroffen die we in beslag nemen voor verder onderzoek en nu is het onderzoek nog in volle gang door rechercheurs van marechaussee en FIOD deel uitmakend van het CargoHarc-team.

Gevaarlijk

Gisteren arresteerden leden van arrestatieteams van marechaussee en politie 7 mannen in Eindhoven, Diemen en Amsterdam op verdenking van onder meer invoeren van en handel in verdovende middelen, witwassen van crimineel verkregen vermogen, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Omdat het vermoeden bestond dat de verdachten over vuurwapens beschikten en als zeer gevaarlijk bestempeld konden worden, werd het arrestatieteam van de marechaussee ingezet, ondersteund door leden van arrestatieteams van politie.

Heimelijk

Ook doorzochten leden van de opsporingsdiensten diverse woningen en bedrijfspanden. Eerder deze maand zijn al 5 verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van het voorbereiden van liquidaties in opdracht van de criminele organisatie. De administratie en ander mogelijk bewijsmateriaal zijn in beslag genomen. Daarbij is een advanced search team van Defensie ingezet vanwege hun expertise om heimelijk verstopt bewijs te kunnen traceren. Ook de Forensische Opsporing en speurhonden van de marechaussee kwamen hierbij in actie.

Drugs

De organisatie zou op verschillende manieren cocaïne vanuit het Caribisch Gebied Nederland proberen in te voeren. Dat gebeurde onder meer door het inzetten van drugskoeriers en het verstoppen van drugs in containers en vracht. Alle verdachten zitten inmiddels vast, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.