Varkenspest in Letland

Op 16 november 2012 zijn in Letland 2 wilde zwijnen positief getest op het Klassieke Varkenspest virus. De positief geteste wilde zwijnen zijn geschoten in de regio Kraslava, vlakbij de grens met Wit-Rusland.

De Letse autoriteiten hebben maatregelen genomen voor de regio’s Dienvidlatgale en Ludza. Het epidemiologisch onderzoek bij wilde zwijnen wordt voortgezet en veehouders, dierenartsen en jagers zijn geïnformeerd. Ook vinden veterinaire inspecties plaats bij varkensbedrijven in de regio.

Geen varkens naar of van Letland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een risicoanalyse van de uitbraak gedaan. Daaruit blijkt dat er de afgelopen maanden geen varkens van Letland naar Nederland of vice versa zijn getransporteerd. Wel hebben transporten van evenhoevigen (runderen en schapen) van Nederland naar Letland en omgekeerd plaatsgevonden. Ook is een reizend circus in deze periode van Letland naar Nederland getransporteerd. Geen van deze transporten betrof de regio Kraslava.

Dubbele reiniging vrachtwagens

Gelet op de uitbraak van varkenspest in Letland geldt een verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting voor vrachtwagens die evenhoevigen hebben vervoerd en leeg terugkeren uit Letland.