Vliegtuigbouwer Embraer en DNW tekenen samenwerkingsovereenkomst

Onder toeziend oog van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer een samenwerkingsovereenkomst getekend met Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW). De ondertekening maakt deel uit van het luchtvaartprogramma tijdens de handelsmissie die deze week Brazilië bezoekt.

Embraer, de derde grootste vliegtuigbouwer ter wereld, en DNW werken al meer dan 10 jaar samen. De schaalmodellen van Embraers commerciële en militaire vliegtuigen worden al sinds jaar en dag getest in de windtunnels van DNW. De resultaten uit de windtunneltesten worden gebruikt om het vliegtuigontwerp te verbeteren. In 2009 werd een eerste overeenkomst tussen beide partijen getekend, toen onder toeziend oog van toenmalig premier Jan Peter Balkenende. Met de nu ondertekende overeenkomst spreken beide bedrijven af dat ze meer informatie en personeel uitwisselen. Embraer krijgt zo meer inzicht in de meettechniek, DNW krijgt meer informatie over de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigtypen. Gevolg is dat de meettechniek kan worden verbeterd en de kans dat Embraer aan DNW verbonden blijft wordt groter.

Luchtvaartindustrie

DNW is opgericht door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) en het Duitse Aerospace Center (DLR). De windtunnelspecialist is een belangrijke speler in de Europese luchtvaartsector. De maak- en onderhoudsector van de luchtvaartindustrie maakt deel uit van de topsector High Tech Systemen en Materialen en biedt met een omzet van jaarlijks 2,5 miljard euro werk aan 16.000 arbeidsplaatsen. In de sector zijn 90 gespecialiseerde mkb-bedrijven actief en grote spelers als Fokker en KLM Maintenance and Engineering.

Handelsmissie Brazilië
De handelsmissie naar Brazilië in de aanwezigheid van de Prins van Oranje en Prinses Máxima duurt de hele week. De missie onder leiding van minister Ploumen bestaat uit bijna 160 Nederlandse bedrijven die zaken doen of willen gaan doen in Brazilië. De bedrijfssectoren waar de missie zich op richt zijn agribussiness, afvaltechnologie, luchtvaart, stadionbouw- en toebehoren, Science & Technology, architectuur en design en jachtbouw.

Brazilië is met een interne markt van bijna 200 miljoen inwoners de 6e economie ter wereld en voor de komende jaren wordt een stabiele economische groei van 4 procent verwacht. Nederland is een van de grootste investeerders in het land en is de vierde afzetmarkt voor de Braziliaanse export. Nederland exporteert voor 2,3 miljard euro aan goederen en diensten naar Brazilië, de import vanuit Brazilië bedraagt 5,6 miljard euro. Er zijn ca 250 Nederlandse bedrijven actief in Brazilië, waaronder ABN AMRO, Akzo Nobel, Amsterdam Arena, Arcadis, C&A, DSM, Getronics, Golden Tulip, Heineken, ING, KLM, KPMG, Makro, Philips, Rabobank, Randstad, Shell, Smit International, TNT, Unilever, Vescom en Vopak.