Persconferentie na ministerraad 30 november 2012

Video van het statement van minister-president Rutte na de ministerraadvergadering van 30 november 2012. De volledige persconferentie van de ministerraad is te zien op het YouTube-kanaal van de Rijksoverheid.

RUTTE:
Vandaag in de ministerraad gesproken over een aantal verkennende notities waarin we grote onderwerpen uit het Regeerakkoord aan het uitwerken zijn. Dat is een methode die goed werkt, de collega's leveren dan maximaal twee pagina's aan en aan de hand daarvan hebben we een fundamenteel debat over een aantal grote hervormingen die eraan komen. Daardoor krijgen we ook met elkaar goed inzicht in de problematiek. Daardoor kunnen we ook heel goed kijken naar de knelpunten. Naar de dilemma's die zich op die onderwerpen voordoen. En we kunnen op deze manier ook lijnen uitzetten, keuzes maken en de richting bepalen. Bovendien biedt dat weer de mogelijkheid om een en ander om te zetten in hoofdlijnen notities en die hebben we nodig omdat we willen proberen. Zowel in contacten met Sociale partners, andere maatschappelijke organisaties, maar ook met de Tweede Kamer.
Om niet meteen met uitgewerkte wetsvoorstellen te komen, maar veel meer te werken met hoofdlijnennotities voordat uitgewerkte wetsvoorstellen worden ingediend. En dan is het ook mogelijk om uiteindelijk de uitkomsten van die consultaties in die wetsvoorstellen te laten terugkomen. Transparant, zorgvuldig, maar ook met een luisterend oor naar de samenleving. En de samenleving ook, vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

In de pauze van de ministerraad hebben Lodewijk Asscher en ik gesproken met de voorzitters van de Stichting van de Arbeid. Ton Heerts en Bernhard Wientjes, de voorzitters van FNV en VNO. Dat was een goed eerste gesprek. We gaan met elkaar verder praten. We gaan kijken of het mogelijk is in de komende maanden om tot vervolgafspraken te komen. Zowel over het proces, maar ook over de inhoud. Om te bezien of het mogelijk is om samen te komen tot een sociale agenda op een aantal belangrijke aspecten die in het regeerakkoord staan, op het gebied van de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt.

Ten slotte hebben we gesproken over de laatste begrotingsstand in de najaarsnota. We blijken €1,4 miljard minder te hebben uitgegeven dan we hadden verwacht. Daar staat tegenover dat er ook een tegenvaller is aan de inkomstenkant. De inkomsten uit belastingen en premies vallen 1,2 miljard lager uit dan voorzien, dus die bedragen kunnen we praktisch tegen elkaar weg strepen. Dat betekent dat het begrotingstekort in 2012 zoals eerder verwacht zal uitkomen op 3,8% en de staatsschuld op 70,5%. Dus dat laat nog eens zien, de urgentie om door te gaan met het hele proces van het op orde brengen van de overheidsfinanciën. We kunnen niet jaar op jaar doorgaan met meer uitgeven dan er binnenkomt. Die uitgaven en inkomsten dat moet meer met elkaar in balans. En zoals u weet is het doel om aan het einde van deze kabinetsperiode weer zicht te hebben op begrotingsevenwicht.