Agrarische export gestegen naar €75 miljard

De agrarische export van Nederland is in 2012 weer toegenomen. Met een groei van €3,2 miljard nam de waarde van de agrarische export toe van €72,2 miljard in 2011 tot €75,4 miljard in 2012, een stijging van ruim 4,5%. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ) maakte de nieuwe cijfers bekend tijdens haar bezoek aan de Grüne Woche in Berlijn.

Van alle agrarische export blijft ruim 80% binnen de 27 landen van de Europese Unie. Duitsland is verreweg de belangrijkste handelspartner van Nederland als het gaat om agrarische producten. Van onze agrarische export gaat 26% naar Duitsland. Afgelopen jaar exporteerde Nederland voor €19,4 miljard naar onze oosterburen. De afgelopen jaren groeit vooral de export van zuivel. De afgelopen drie jaar met gemiddeld 14%.

Agrarische sector

Staatssecretaris Dijksma: "Dit resultaat bereiken we alleen met onze dynamische en innovatieve agrarische sector. Een sector die we moeten koesteren. Daarom ga ik er alles aan doen om het ondernemerschap te ondersteunen en te versterken. Dat wil ik doen door innovatie te stimuleren, de samenwerking van overheid, ondernemers en kennisinstellingen te verstevigen en de land- en tuinbouw een centrale plaats in mijn beleid te geven."

Staatssecretaris Dijksma gaat daarom dit jaar ook naar Rusland en Turkije voor de bevordering van de agrarische handel. In beide landen liggen kansen voor de hele agrarische sector, zowel voor de export van Nederlandse agrarische kwaliteitsproducten als kennis en investeringen. "In deze landen helpt het als een bewindspersoon deuren opent. Op die manier draag ik een steentje bij aan de bevordering van de export van de goede Nederlandse producten."

Nederland partnerland

Nederland is dit jaar Partnerland van de Grüne Woche. De Internationale Grüne Woche is met ongeveer 450.000 bezoekers de grootste internationale beurs voor landbouw, tuinbouw en voedsel.

Ons land is al sinds 1953 op deze landbouwbeurs vertegenwoordigd en is daarmee de oudste deelnemer. Nederland staat nu tien dagen lang centraal op deze beurs. Een ideale kans voor de hele agrarische sector.