Slachtoffer centraler in aanpak agressie tegen werknemers met een publieke taak

Naast een snelle en effectieve strafrechtelijke aanpak van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zijn goede ondersteuning van- en informatievoorziening aan de slachtoffers door politie en Openbaar Ministerie (OM) cruciaal voor een succesvolle aanpak.

Dat schrijven ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Opstelten van Veiligheid en Justitie (VenJ) aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een evaluatie van de Eenduidige Landelijke Afspraken (ELA). Deze afspraken tussen de politie en het OM leiden tot eenduidige, effectievere en snellere strafrechtelijke afhandeling van zaken waar sprake is van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Uit de evaluatie blijkt dat deze afspraken over het geheel bezien goed worden nageleefd, maar dat er ruimte is voor verbetering.

Naast een zelfbeoordeling door politie en OM vormen bevindingen van vertegenwoordigers van vier beroepsgroepen (ambulancezorg, openbaar vervoer, geestelijke gezondheidszorg en gemeenten) over de naleving van de afspraken, de kern van het evaluatieonderzoek.

Uit de evaluatie blijkt dat de meeste landelijke afspraken goed worden nageleefd. Zo voert de politie het grootste deel van haar opsporingstaken goed uit en voldoet de kwaliteit van onderzoeken en processen-verbaal aan de afgesproken norm. Het OM leeft het overgrote deel haar vervolgingsafspraken na, vooral met betrekking tot hoge prioriteit en lik op stukbeleid. En werkgevers hebben fors geïnvesteerd in de aanpak van agressie en geweld, onder andere via deskundigheidsbevordering. Daarnaast zijn in de zogenaamde ’VPT-regio’s' (Veilige Publieke Taak) goede afspraken gemaakt met politie en OM. Minister Plasterk breidt deze regio’s dan ook uit tot een landelijke dekking in 2013. En roept werkgevers op zelf meer te investeren in de samenwerking met politie en OM, nu dit haar nut heeft bewezen. Zij hebben zelf ook een verantwoordelijkheid en mogelijkheden aan de slag te gaan.

Verbeterpunten betreffen vooral de eenduidige registratie van VPT-zaken door politie en OM, ondersteuning van- en communicatie met slachtoffers en actieve communicatie over veroordelingen en terugkoppeling over de stand van zaken. Dit blijkt namelijk van grote invloed op hoe werknemers met een volgend incident omgaan. Staatssecretaris Teeven van VenJ zal deze uitkomsten betrekken in de reeds gestarte verbetertrajecten rond slachtoffers.

In een nieuwe versie van de ELA zal extra worden benadrukt dat de politie altijd reageert bij verzoeken om assistentie in het geval van agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak. Jeugdigen worden zo nodig doorverwezen naar bureau Halt. Bij recidive wordt bezien of gedragsinterveniërende maatregelen, zoals trainingen en cursussen, kunnen worden opgelegd in aanvulling op straffen.

Het OM geeft verder invulling aan een actief voorlichtingsbeleid van de aanpak van geweld tegen werknemers met een publieke taak. Er zijn trajecten gestart om de uitvoering van de Wet versterking positie slachtoffers te verbeteren. Informatievoorziening aan slachtoffers en bejegening spelen hierin een belangrijke rol. Ook is aangifte onder nummer inmiddels mogelijk voor slachtoffers die vrezen voor represailles. Bovendien is na een ander onderzoek al actie aangekondigd door het OM als het gaat om het eisen van zwaardere straffen in zaken van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak.