Valys mooie voorziening

Het speciale vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking (Valys) is een groot goed. Dat vindt staatssecretaris Van Rijn (VWS). Hij wil deze vorm van vervoer voor onder anderen gehandicapte mensen dan ook graag behouden: ,,Het is een mooie voorziening." Van Rijn zei dit na afloop van een werkbezoek aan Valys bij Connexxion in Den Haag.

De bewindsman reed mee bij het ophalen van een mevrouw die gebruik maakt van Valys en kreeg een toelichting op deze speciale vorm van vervoer op het Haagse kantoor van het busbedrijf. Ook sprak hij daar met enkele leden van het Valys reizigerspanel en verschillende mensen met een Valys pas.

Tijdens dat gesprek bleek dat de aanwezige Valys gebruikers blij en tevreden zijn met deze speciale vorm van openbaar vervoer. Verder zeiden ze zich te realiseren dat de kosten voor deze vorm van vervoer in de hand gehouden moeten worden. Als het maar niet verdwijnt: ,,Ik heb liever dat het ietsje duurder wordt, dan dat we minder mogen rijden", aldus een van hen.

Doordat er de afgelopen jaren door meer mensen gebruik is gemaakt van Valys, is besloten het aantal kilometers dat mensen tegen een laag tarief met Valys mogen rijden te beperken van 750 naar 450 kilometer per jaar. Volgende week spreekt de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de plannen met Valys.