Ploumen: Mensenrechtenverdedigers Congo verdienen bescherming

Hulpverleners en mensenrechtenverdedigers in de Democratische Republiek Congo moeten beschermd worden. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) na afloop van gesprekken met de Congolese minister van Defensie en vicepremier en de minister van Handel. Zij besprak daarbij met name de positie van dokter Dennis Mukwege.

Mensenrechtenverdediger Mukwege overleefde vorig jaar te nauwernood een moordaanslag op zijn leven, maar verloor een medewerker. Hij vluchtte naar Europa. Inmiddels is de verloskundig chirurg terug in het land, maar is hij zijn leven nog niet zeker. Hij wordt nog steeds belemmerd in zijn werk voor verkrachte en verminkte vrouwen.

Tijdens het gesprek met de minister van Defensie zag deze onder ogen dat militairen zich schuldig maken aan seksueel geweld tegen vrouwen en verkrachtingen.

Nederland steunt het stabilisatie en herstelprogramma van de Verenigde Naties gericht op bestrijding van geweld, betaalt mee aan MONUSCO-onderzoeken naar verkrachtingen en geeft dit jaar een miljoen euro uit aan projecten voor de zorg en opvang van slachtoffers.

Ploumen is voor een werkbezoek in het Grote Merengebied, waar zij zich informeert over het conflict in oostelijk DRC, de veiligheid, de humanitaire situatie, de mensenrechten en de economische ontwikkelingen. Eerder bezocht zij het transportbedrijf van de Nederlander Roland Verbiest, waar ze ook vertegenwoordigers van onder meer Vlisco en Heinekendochter Bralima sprak.