Timmermans: 'Hezbollah terroristische organisatie'

Minister Timmermans neemt met zorg kennis van de uitkomst van het Bulgaarse onderzoek naar de dodelijke aanslag op een bus met Israëlische toeristen in Burgas in juli 2012. Eerder vandaag concludeerde Bulgarije dat de militaire tak van Hezbollah hieraan schuldig is. Timmermans beschouwt de Bulgaarse conclusies als een bevestiging van de Nederlandse positie dat Hezbollah een terroristische organisatie is.

'We moeten op korte termijn in de EU bespreken welke consequenties we hieraan verbinden. Het is de eerste keer dat een EU lidstaat vaststelt dat Hezbollah op EU-grondgebied zich schuldig heeft gemaakt aan een terroristische aanslag'.

Nederland pleit sinds 2004 voor opname van Hezbollah op de EU-lijst van terroristische organisaties en heeft dat standpunt consistent uitgedragen richting EU-partners.

Minister Timmermans rekent erop dat het Bulgaarse onderzoek aanleiding is om op korte termijn hernieuwd overleg te voeren in Brussel over de plaatsing van Hezbollah op de EU-lijst van terroristische organisaties.