Ploumen bezoekt kamp in Goma

'Het seksueel geweld, de verkrachtingen in oostelijk Congo zijn sinds het oplaaien van geweld eind vorig jaar schrikbarend toegenomen. Daar kunnen we ons niet bij neerleggen.' Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking na een gesprek met vrouwen in opvangkamp Mugunga III vlak buiten Goma.

Minister Ploumen tijdens haar bezoek aan Congo.

In dit kamp verblijven 14.000 mensen, voor het merendeel namelijk vrouwen die zijn gevlucht voor het geweld in Noord Kivu.

Nederland steunt programma's van de VN, ngo's en MONUSCO tegen seksueel geweld. Maar door het conflict gaat het steeds slechter met de veiligheid van vrouwen. Ploumen wil dat er meer internationale aandacht voor komt.

Eerder sprak zij hierover met Congolese ministers, de gouverneur, hulpverleners, ngo's en mensenrechtenvertegenwoordigers.

'Het is van groot belang dat de oorzaken van het conflict worden bestreden. Alle partijen die hier een rol inspelen moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen', aldus Ploumen.

De minister is op werkbezoek in het Grote Merengebied om zich te informeren over de veiligheid, het geweld in oostelijk Congo, economische mogelijkheden en de Nederlandse inzet. Na Congo staan Rwanda en Burundi op het programma.