Duurzame veehouderij

VOICE-OVER: Voor vlees op je bord belandt heeft het al een lange weg afgelegd van de stal naar de slager om vervolgens in de supermarkt te belanden.
In dit traject worden duurzaamheid en dierenwelzijn steeds belangrijker.
Burgers en betrokken partijen voeren al lange tijd discussie over wat hierin gewenst is en wat niet.
Varkensbedrijf Rooijakkers neemt die discussie als leidraad voor de eigen bedrijfsvoering.
MAARTEN ROOIJAKKERS: De maatschappij, vooral de omgeving verlangt van de veehouderij dat het bedrijf er mooi uitziet dat het geen effecten heeft op gezondheid maar ook geen effecten heeft op, zeg maar, emissies, noem maar stank.
De consument wil een veilig en lekker en goed stukje vlees op het bord hebben waar zo min mogelijk antibiotica in gebruikt is, dat gezond is dus ook inderdaad goed voor de consument.
Nou, consumenten vandaag vinden dat steeds belangrijker dus is het ook belangrijk dat wij daarin investeren.
VOICE-OVER: Zaten varkens vroeger nog in kleine hokken bij elkaar nu zijn de stallen ruimer van opzet.
Het Beter Leven-keurmerk, waarbij drie sterren staat voor biologisch twee voor scharrelvlees en één voor onder andere meer bewegingsvrijheid is een indicatie voor het dierenwelzijn.
Het vlees van Rooijakkers heeft één ster.
ROOIJAKKERS: Zoals de dieren hier in deze stal zitten leven ze in grotere groepen. Dat betekent dat ze meer bewegingsvrijheid hebben.
Ze kunnen de ruimte samen delen. We hebben hier ook elementen als ja, wat de dieren op kunnen eten, afleidingsmateriaal.
Bijvoorbeeld zo'n touw dat we erin hangen iedere dag stro dat ze krijgen. We hebben hier ook geïnvesteerd in een biologische luchtwasser.
Die reduceert niet alleen de ammoniak, maar ook stank en stof.
VOICE-OVER: Varkenshouders kunnen deze veranderingen niet alleen tot stand brengen.
ROOIJAKKERS: Dit zal inderdaad in de keten dat betekent ook de slachterijen, de verwerkers, de retail, de supermarkten en uiteindelijk de consument, die hebben hier allemaal toch wel een rol in.
VOICE-OVER: Voor boeren is het zoeken naar een goede balans tussen de investeringen in duurzaamheid en welzijn.
ROOIJAKKERS: We leven in die omstandigheid dat burgers zich vandaag de dag ook kunnen permitteren om over de productie mee te praten ze hebben daar een mening over. Dat is niet erg, dat houdt ons scherp daar worden wij beter van, maar wel in een goeie balans.
Het moet inderdaad wel in een verdienmodel passen waarvoor je beloond wordt.
Dus als wij hiervoor beloond worden kunnen we iedere keer stapjes maken en dan heb ik daar heel veel vertrouwen in.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)