Persconferentie na ministerraad 15 maart 2013

Minister-president Rutte is in Brussel voor de Europese Raad, daarom staat viceminister-president Asscher na afloop van de ministerraad de pers te woord.

INLEIDEND STATEMENT
Vandaag is het formele overleg begonnen tussen de sociale partners. Dat is een goede zaak. Ik proef bij alle partijen de wil om daar op een goede manier uit te komen met elkaar. We weten natuurlijk dat het nog lastig genoeg zal zijn om de goede afspraken te maken over de toekomst van de sociale zekerheid, werkgelegenheid en onze economie. Maar het is een heel goede zaak dat men nu formeel met elkaar in gesprek is en wij hechten zoals u weet zeer aan het komen tot afspraken met de sociale partners. Vanwege de gevoeligheid van het proces zal ik niet ingaan op de inhoud van wat daar allemaal wel en niet ter tafel komt en wat wel en niet de uitkomsten kunnen zijn. U kent de inzet van het kabinet.

Vandaag is in de ministerraad gesproken over zwakke scholen en een wetsvoorstel besproken van staatssecretaris Dekker om bij zeer zwakke scholen eerder over te gaan tot sluiting en dus ook te zorgen dat scholen sneller gaan verbeteren, niet te lang kunnen blijven hangen in die status. We hebben ook besloten om na toetreding van Kroatië tot de Europese Unie niet direct het vrij verkeer van werknemers uit dat land toe te staan. Deels vanwege de specifieke arbeidsmarktproblemen in Kroatië rond uitzendbureaus, uitbuiting en deels ook vanwege de oplopende werkloosheid hier in Nederland.

Dan is natuurlijk deze week de paus gekozen, kardinaal Berdoglio. Een belangrijk moment voor de katholieke kerk en voor katholieken over de hele wereld. Volgende week is de plechtige intronisatie van paus Franciscus. Vandaag hebben wij besloten dat Nederland bij die plechtigheid vertegenwoordigd zal worden door de Prins van Oranje en zijn echtgenote en zij zullen vergezeld worden door de minister-president. Dat wilde ik u mededelen.