Ministerraad 28 maart 2013

Minister-president Rutte gaat na afloop van de ministerraad in op het thema van groei en het aanpakken van de vraagstukken van klimaat en milieu, de zogenaamde groene groei.

RUTTE:
We hebben vandaag in de ministerraad gesproken over het belangrijke thema van groei en het aanpakken van de vraagstukken van klimaat en milieu, de zogenaamde groene groei. Daarin staat een uitwerking van de in het regeerakkoord uitgesproken ambitie om de positie van Nederland in de top 5 van de meest concurrerende economieën in Europa en in de wereld te verankeren. Daarvoor moet Nederland duurzaam groeien en vernieuwen, dus zowel innoveren als ook concurreren. We behoren op dit moment tot de meeste innovatieve economieën van Europa.

Dat werd deze week nog eens bevestigd door de Europese Commissie. We zijn gestegen van de 7e naar de 5e plaats, pal achter landen als Duitsland, Finland en Zweden. De innovatiekracht van onze bedrijven zorgt voor nieuwe producten en diensten, levert ook inkomsten op, levert banen op. Je ziet dat in Nederland steeds beter, universiteiten, de overheid, maar vooral ook het bedrijfsleven elkaar weten te vinden en gezamenlijk tot initiatieven komen. Met andere woorden: Nederland heeft eigenlijk alles in huis om kansen te pakken die zich voordoen op het terrein van dit type vraagstukken. Een sterke kennisbasis, een bedrijfsleven met veel internationale koplopers en tegelijkertijd één van de beste logistieke netwerken van de wereld.

We hebben nu vastgesteld hoe we de groene groei samen met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen verder gaan vormgeven. Bijvoorbeeld door allerlei belemmerende wet- en regelgeving aan te passen. En een en ander wordt nader uitgewerkt in de brief die thans naar de Kamer gaat.

Verder hebben we in de ministerraad gesproken over een aantal meer praktische zaken, ook daarvoor voorziet diverse persberichten. En dan past het mij om tot slot te zeggen dat het morgen goede vrijdag is, het is belangrijk dat u dat weet, maar ook vooral dat u weet dat ik dan in Naarden ben, en ik niet alleen, wij zullen de Matthäus Passion bijwonen, ook een aantal andere collega's in het kabinet. En weer andere collega's zullen traditiegetrouw dat in Leiden gaan doen.