EPEC: Working Group Operational PPPs (management of existing PPPs)

De afgelopen periode heeft het Rijk een tiental DBFM(O)-projecten succesvol aanbesteed en gerealiseerd. Het DBFM(O)-contract lijkt hiermee een vaste plek tussen de verschillende contractvormen verworven te hebben. Nu er meerdere contracten gesloten zijn, is het goed dat nadere wordt invulling gegeven aan het contractmanagement van DBFM(O)-contracten.

Immers, de meerwaarde, die aanleiding is om voor DBFM(O) te kiezen, kan verdampen als in de uitvoeringsfase bijvoorbeeld meer diensten uitgevraagd worden dan waar vooraf vanuit is gegaan. In Nederland hebben de verschillende rijksdiensten het onderwerp contractmanagement hoog op de agenda staan. Nederland is echter niet het enige land dat belang hecht aan contractmanagement. Ook in andere landen en bij de European PPP Expertise Centre (EPEC) is grote aandacht voor dit onderwerp.

In de “The Guide to Guidance” van de EPEC worden voor contractmanagement op hoofdlijnen de volgende stappen onderkend:

  • Zorg dat duidelijk is wie waar voor verantwoordelijk voor is.
  • Zorg dat duidelijk is of de gevraagde diensten met de uitgevraagde kwaliteitsniveau geleverd worden en stuur hier ook op.
  • Zorg dat er sturing is op de contractwijzigingen.
  • Zorg dat duidelijk hoe met eventuele geschillen wordt omgegaan.
  • Zorg dat duidelijk is wanneer een contract beëindigd wordt.

EPEC wil komende periode deze algemene stappen in Europees verband nader uitwerken. Hiertoe is door de EPEC een Working Group Operational PPPs (management of existing PPPs) gestart. In deze werkgroep zitten afgevaardigden uit onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Namens Nederland neemt het ministerie van Financiën deel.

De werkgroep is op 22 februari voor het eerst bij elkaar gekomen. Tijdens deze bijeenkomst heeft de EPEC haar eerste bevindingen gepresenteerd en hebben deelnemers gediscussieerd om de belangrijkste aandachtspunten voor komende periode te bepalen. Naast het nader uitwerken van contractmanagement in de exploitatiefase worden ervaringen met elkaar gedeeld.