F-16’s verzorgen slotakkoord troonswisseling

Met een fly by van 10 F-16’s is het militair ceremonieel tijdens de troonswisseling op spectaculaire wijze afgesloten. De Koninklijke Luchtmacht verzorgde het eerbetoon, inclusief een via rookpotten in de lucht gecreëerde driekleur, aan het nieuwe staatshoofd. Dat gebeurde precies op het moment dat de Koningsvaart het eindpunt naderde bij het Muziekgebouw aan het IJ.

Formatie van 10 F-16's boven het IJ. Foto: Ministerie van Defensie

“Waanzinnig om op de kroningsdag met F-16’s dit slotstuk te mogen verzorgen. “Zo omschrijft mission commander majoor Gert Barend de opdracht die hij kreeg. “Natuurlijk vliegen we dit soort formaties niet dagelijks, maar geheel onbekend zijn ze ook niet. De formatie is opgebouwd uit 2 keer 4 en 1 keer 2 toestellen.”

Veiligheid boven alles

Het vliegplan is in nauw overleg gemaakt met de Luchtverkeersleiding Nederland, die de regie in handen heeft voor de fly by. Met de luchthaven op een steenworp afstand moet alles tot op de seconde kloppen om de formatie veilig door de controlezone van Schiphol te leiden. Volgens Barend gaat veiligheid boven alles. “Met een formatie van 10 kisten ben je niet flexibel. Je kunt niet even 50 kilometer per uur vliegen om tijd te winnen. Daarom is vooraf uitvoerig besproken wat wel en niet kan. Best spannend in de zin van verantwoordelijk, maar erg leuk als alles volgens plan verloopt.”

Einde

De vaartocht werd, onder aanvoering van Zr. Ms. Evertsen, afgesloten met een saluut van de aanwezige vaartuigen, scheepshoorns en een demonstratie van verschillende blusboten. Aan boord van het marinefregat stond de hele bemanning in paradeerrol aangetreden. Op een enkele erewacht na is met de F-16 formatie boven het IJ tevens een eind gekomen aan het militaire ceremonieel.

Sail op het IJ. Foto: Ministerie van Defensie

Niet zichtbaar

Overigens was de militaire inzet gisteren niet overal zichtbaar. AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO bewaakten vanaf de vroege ochtenduren tot gisteravond laat het Nederlandse luchtruim. Dat gebeurde samen met de gevechtsleiding van de Koninklijke Luchtmacht.

Verschillende eenheden stonden tot in de kleine uurtjes nog stand-by om politie en gemeente te ondersteunen.