Laatste commandowisseling in Kunduz

Kolonel der mariniers Marc Brinkman en civiel vertegenwoordiger Hans Peter van der Woude hebben vanaf vandaag de leiding over de politietrainingsgroep in de Afghaanse provincie Kunduz. Zij vormen het  5e en laatste managementteam van de missie, die per 1 juli eindigt.

“Kunduz kan rekenen op onze inzet. Ik hoop dat onze samenwerking met de Afghaanse en internationale partners net zo succesvol is als bij onze voorgangers”, zei Brinkman tijdens de commando-overdacht vanmorgen.

Hij en Van der Woude nemen de taak over van kolonel Roland de Jong en Geoffrey van Leeuwen. Zij verzorgden de opzet van de Afghan Training and Mentoring Teams waarbij Afghaanse trainers zijn opgeleid om zelf nieuwe agenten te trainen.

Rechtsstaat

De Nederlandse geïntegreerde politietrainingsmissie heeft sinds zomer 2011 een stevige basis gelegd voor de gehele justitiële keten in Kunduz. Door middel van zogenoemde Rule of Law-projecten en politietrainingen zijn zowel politie als rechtsstaat beter ontwikkeld. Hierbij heeft steeds de relatie tussen burger en overheid centraal gestaan: burgers moeten kunnen vertrouwen op de justitiële keten.

De overgang naar een volledig Afghaanse verantwoordelijkheid is sneller gegaan dan verwacht. Daarom heeft Duitsland besloten zijn missie in Kunduz dit jaar af te bouwen. Met het voorgenomen vertrek van de Duitsers heeft ook Nederland besloten om de trainingsmissie deze zomer te beëindigen en de terugtrekking te beginnen.