Rutte reikt eerste Inhuldigingsmedailles 2013 uit

Minister-president Rutte reikt donderdag 2 mei de eerste zogeheten Inhuldigingsmedaille 2013 uit. Deze medaille is een tastbare herinnering aan de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De uitreiking van de eerste medailles vindt plaats tijdens een speciale dankbijeenkomst die de gemeente Amsterdam in De Nieuwe Kerk organiseert.

De Inhuldigingsmedailles 2013 worden uitgereikt aan personen die een extra en actieve bijdrage hebben geleverd aan een goed verloop van de Inhuldigingsdag. Zeven mensen ontvangen de eerste medailles uit handen van minister-president Rutte. Zij staan tevens symbool voor hun collega’s van hulpdiensten, ambtelijke ondersteuning, politie, of Defensie. Burgemeester Van der Laan heeft veel van deze collega’s ook uitgenodigd voor de dankbijeenkomst in De Nieuwe Kerk.

De Inhuldigingsmedaille is ontworpen door Hans van Houwelingen en vervaardigd door de Koninklijke Nederlandse Munt. Ontwerper Van Houwelingen ontwierp ook de Huwelijksmedaille 2002. Op de voorzijde staat het portret van de Koning, op de achterzijde staat zijn monogram, en in de rand de datum van de troonswisseling.

Naar verwachting worden de overige Inhuldigingsmedailles dit najaar uitgereikt. De toekenning geschiedt bij Koninklijk besluit, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken, die belast is met het Nederlandse decoratiestelsel. Hij ontvangt hiertoe de komende periode voorstellen van de gemeente Amsterdam, de Eerste en Tweede Kamer, ministeries en andere organisaties die direct betrokken waren bij de organisatie van de inhuldigingsdag.