Nederland steunt Somalië bij verbeteren veiligheid en rechtsorde

Nederland steunt de nieuwe regering van Somalië bij het verbeteren van de veiligheid en rechtsorde. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) zegde concrete bijdragen van 2,9 miljoen toe tijdens een internationale conferentie over Somalië in Londen.

Nederland draagt € 1 miljoen bij aan het Trust Fund to Support Initiatives of States Countering Piracy off the coast of Somalia. Projecten van het fonds zijn gericht op de opbouw van detentiecapaciteit en opsporing van verdachte piraten. Daarnaast biedt het fonds Somalische jongeren kansen op beroepsopleidingen en werk, als alternatief voor piraterij.

Daarnaast gaat Nederland samen met Groot-Brittannië werken aan een project voor versterking van de Somalische immigratiedienst, om terugkeer en herintegratie van vluchtelingen en andere migranten mogelijk te maken. Nederland trekt hier € 1,9 miljoen voor uit. Op dit moment is de Somalische immigratiedienst beperkt en slecht georganiseerd. Doel van het project is het trainen van personeel, harmoniseren van procedures en versterken van infrastructuur. Het project wordt uitgevoerd door de International Organisation for Migration.

Sinds augustus 2012 heeft Somalië een nieuw parlement en een nieuwe regering. De nieuwe regering toont belangrijke politieke wil voor stabilisatie van Somalië. Somalie was co-voorzitter van de conferentie en presenteerde in Londen zijn plannen op gebied van veiligheid en beheer van overheidsfinanciën. Nederland is samen met internationale gemeenschap bereid om deze plannen te steunen.

Tegelijk moet Somalie de Somalische diaspora betrekken bij de wederopbouw van het land. Timmermans vroeg de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud om het voor zijn landgenoten aantrekkelijk te maken om terug te keren.

Nederland heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het versterken van veiligheid en rechtsorde via anti-piraterij operaties en opbouw juridische en maritieme capaciteit, onder andere via de EU Trainingsmissie Somalië voor veiligheid op land en aan EUCAP Nestor voor maritieme veiligheid.