Kabinetsreactie Interdepartementaal beleidsonderzoek Dienst Justitiële Inrichtingen

Het Interdepartementale Beleidsonderzoek (IBO) naar de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), een beleidsonderzoek dat door verschillende ministeries gezamenlijk wordt uitgevoerd, heeft verschillende voorstellen en maatregelen opgeleverd die de doelmatigheid van de DJI verder kunnen verbeteren. Deze maatregelen zijn grotendeels opgenomen in het Masterplan DJI van 22 maart 2013. Dit staat in een kabinetsreactie op het ‘IBO Dienst Justitiële Inrichtingen’ dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. 

Het IBO zag primair op besparingen die behaald kunnen worden door efficiëntere uitvoering van de huidige taken door DJI. In het rapport staan negen varianten die op korte of lange termijn tot besparingen kunnen leiden. Het gaat bijvoorbeeld om varianten op de terreinen van flexibiliseren van personele- en detentiecapaciteit, normaliseren van arbeidsvoorwaarden, te komen tot een betere bedrijfseconomische afweging bij het afstoten van buiten gebruik gestelde inrichtingen en het realiseren van efficiencywinst door betere afstemming binnen de justitiële ketens. 

In het Masterplan zijn de varianten die op korte termijn besparingen opleveren opgenomen. Zo is voorzien in een forse uitbreiding van het aantal meerpersoonscellen, het verminderen van reservecapaciteit, het afstoten van leegstaande gebouwen, het afkopen van boekwaarden van te sluiten gebouwen en waar mogelijk het meer inzetten van ‘telehoren’ waardoor gedetineerden minder vervoerd hoeven te worden. 

Net als veel andere uitvoeringsorganisaties heeft DJI op het terrein van bedrijfsvoering te maken met aspecten die door DJI zelf in korte tijd moeilijk te beïnvloeden zijn. Zo worden bijvoorbeeld op het vlak van huisvesting contracten afgesloten tot soms wel dertig jaar. Het kabinet ziet op basis van het IBO-rapport de mogelijkheid om een aantal varianten op de lange termijn verder te verkennen.