Ministerraad 8 mei 2013

Viceminister-president Asscher:
Goedemiddag allemaal. Vandaag ministerraad omdat het morgen Hemelvaart is. We hebben in de MR allereerst stilgestaan bij de dood van de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Minister-president Rutte heeft eerder namens Nederland medeleven overgebracht aan Curaçao. Minister Plasterk zal Nederland vertegenwoordigen bij de uitvaart begin volgende week. Curaçao verliest met Wiels een gedreven politicus die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal een groot hart had voor zijn land. Wij wensen zijn nabestaanden en de bevolking van Curaçao veel sterkte in deze tijd van verdriet en van rouw.

We hebben in de ministerraad ook teruggeblikt op een hele vrolijke gebeurtenis, namelijk de inhuldiging van Koning Willem-Alexander op 30 april. Een prachtige dag voor het koningspaar en een prachtige dag voor het koninkrijk. De manier waarop duizenden agenten, de hulpdiensten, de vrijwilligers, de mensen van het leger hun werk hebben gedaan, verdient een heel groot compliment. Ik voeg daaraan toe met volstrekt objectieve blik, de manier waarop de gemeente Amsterdam het heeft gedaan verdient natuurlijk ook een heel groot compliment. De minister-president zei die avond al in zijn toespraak dat we een prachtig landen hebben als je ziet hoe we die dag samen hebben beleefd.

Tenslotte hebben we in de ministerraad ook vooruitgekeken naar de Verantwoordingsdag. Sinds 12.00 uur van vandaag zijn alle stukken op de site te vinden, rijksbegroting.nl en via de app 'rijksfinanciën'. Volgende week zal minister Dijsselbloem de stukken officieel aan de Tweede Kamer overhandigen. De dag erna samen met de minister-president het debat voeren met de Kamer over de verantwoording van het jaar 2012.