"Betere sturing noodzakelijk voor een robuust 1-1-2"

Voor het goed functioneren van het landelijke alarmnummer is het noodzakelijk dat er strakkere sturing en regie op de gehele 1-1-2 keten plaatsvindt. Dit is een van de belangrijkste aanbevelingen van de Inspectie Veiligheid en Justitie en Agentschap Telecom in een gezamenlijk onderzoek naar de organisatie en opbouw van het landelijk alarmnummer 1-1-2. Het onderzoek is verricht op verzoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Aanleiding vormden de storingen in het 1-1-2 netwerk in 2012.

De inspecties concluderen dat een duidelijk overzicht van de gehele 1-1-2 keten ontbreekt en dat de onderlinge samenwerking en afstemming onvoldoende is. Een lappendeken aan contracten bemoeilijkt de sturing en regie op 1-1-2. Hierdoor is het lastig een compleet beeld te krijgen van de afspraken die partijen onderling (het ministerie van Veiligheid en Justitie, KPN, de nationale politie en de regio’s) hebben gemaakt.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie, KPN en de nationale politie zijn direct na de storingen begonnen met nemen van alle noodzakelijke maatregelen om de impact te bepreken en herhaling te voorkomen. De meeste noodzakelijke verbeteringen zijn inmiddels uitgevoerd.