Bescheiden krimp Nederlandse economie

Het krimpcijfer van de Nederlandse economie laat zien dat herstel van vertrouwen in de economie essentieel blijft. Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op nieuwe cijfers over de economie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag 15 mei 2013 publiceerde.

Herstel van vertrouwen nodig

'De economie krimpt minder hard dan vorig kwartaal, wat een teken is dat de economie zich aan het stabiliseren is. Het neemt niet weg dat mensen onzeker blijven over hun baan, pensioen en waarde van hun huis. Herstel van vertouwen in de economie is nodig om de economie er weer bovenop te helpen,' aldus Kamp. 'Dat doet het kabinet door de economie te versterken. Zo hebben we deze week acties aangekondigd om te zorgen voor meer technisch geschoold personeel. Vakkrachten die hard nodig zijn om groeiplannen van bedrijven uit te kunnen voeren.'

Koude winter zorgt voor meer uitgaven aan gas

Volgens het CBS kromp de economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,1 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2012. Dat betekent dat de Nederlandse economie zich nu voor het derde kwartaal op rij in recessie bevindt. Zowel de bestedingen van consumenten als de investeringen van bedrijven daalden in het eerste kwartaal. De relatief koude winter zorgde wel voor meer uitgaven aan aardgas.