Lancering Veilig Ondernemen Scan

Toespraak door minister Opstelten bij lancering Veilig Ondernemen Scan tijdens de Safety and Security Amsterdam beurs. Amsterdam, RAI, 4 juni 2013.

Dames en heren,

Het doet me deugd dat ook ik hier vandaag, op deze SSA-beurs, met de nieuwste technische snufjes op het terrein van veiligheid, een bijdrage kan leveren. Want al is de Veiligheidscheck dan op zichzelf geen technische innovatie – het is wèl een praktisch instrument dat u kan helpen bij de vraag welke van die maatregelen en technische snufjes voor u, als ondernemers, interessant kunnen zijn, om uw bedrijf goed te beveiligen. 

Afgelopen najaar, in oktober, tijdens de Week van de Veiligheid, heeft Staatssecretaris Teeven al een mooi voorproefje van de Veiligheidsscan gegeven, in een winkelcentrum in Rijswijk. In de tussenliggende maanden hebben vertegenwoordigers van gemeenten en leerlingen van het ROC in totaal maar liefst 2000 winkels bezocht, om de veiligheidscheck daar uit te voeren. De ondernemers die al van de scan gebruik hebben mogen maken zijn enthousiast over het idee – al kwamen er in deze pilot wel nog wat kinderziektes aan het licht. Maar we werken er hard aan om die er uit te krijgen. En ik weet zeker dat dit gaat lukken en dat ondernemers met deze Veilig Ondernemen Scan straks een prachtig instrument in handen krijgen.  

Want deze scan levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn van ondernemers. Ook – zo mogelijk nog belangrijker - nodigt hij nadrukkelijk uit tot het treffen van concrete maatregelen. Preventiemaatregelen, die de kans op criminaliteit doen afnemen en de veiligheid vergroten. Dit instrument is bovendien zó ingericht dat het telkens weer kan worden aangevuld en kan inspelen op actuele thema’s die belangrijk zijn voor ondernemers die veiligheid hoog in het vaandel dragen.

Dames en heren, ik zei het al: tijdens deze SSA-beurs, zo langzamerhand een begrip in veiligheidsland, is volop aandacht voor innovatie, technische en bouwkundige maatregelen om de veiligheid van - onder meer - ondernemers te vergroten. U hoeft maar om u heen te kijken om weer veel mooie, praktische, nieuwe of verbeterde ideeën en instrumenten te zien.

Maar: veiligheid – ik kan dat niet genoeg benadrukken - begint bij het vergroten van kennis en bij de bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid die de ondernemer op dit punt ook heeft!  

Nu besef ik heel goed, dat in deze economisch wat mindere tijden veel ondernemers vooral bezig zijn met overleven. Geld en gelegenheid om te investeren in veiligheid zijn schaars. Daar komt bij dat ook ondernemers die wél willen en kunnen investeren in veiligheid soms niet zo goed weten wat ze precies moeten doen.

De Veilig Ondernemen Scan komt de ondernemer op dit punt tegemoet. Op basis van een risicoanalyse krijgt hij kosteloos en snel inzicht in de veiligheidssituatie van de eigen onderneming. Plus goede, gedegen adviezen over maatregelen die hij kan nemen om die veiligheid te vergroten. 

Zoals u in het filmpje hebt kunnen zien, gaat het om een online instrument. Ondernemers kunnen de scan zelf, op ieder gewenst moment, periodiek doorlopen, om te zien of hun bedrijf qua beveiliging nog goed bij de tijd is. En om adviezen te krijgen voor maatregelen die passen bij hun onderneming. Daar zijn ook maatregelen bij die in aanmerking komen voor de regeling Veiligheid Kleine Bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van cashless betalen via een pinautomaat, het aanbrengen van een camera- en/of alarmsysteem, of het volgen van trainingen, bijvoorbeeld voor openings- en sluitingsprocedures, of de afhandeling van kassageld. Komt een maatregel in aanmerking voor een bijdrage uit de VKB-regeling, dan wordt de ondernemer daarop gewezen. Toch mooi meegenomen, nietwaar? 

Kortom, dames en heren: de Veilig Ondernemen Scan belooft een prima nieuw hulpmiddel te worden voor de ondernemers. De scan is ook een mooi resultaat van publiek private samenwerking. Hij sluit naadloos aan bij het thema van deze vakbeurs ‘Veiliger met Publiek Private Samenwerking!?’. De komende maanden werken we, samen met onze partners, MKB en het CCV, hard aan de finetuning van dit instrument, dat we dit najaar, in de Week van de Veiligheid, op grote schaal aan ondernemers gaan aanbieden. 

Goede samenwerking tussen publieke én private partijen, zo blijkt keer op keer, is de grote kracht van de integrale aanpak van criminaliteit. Door goede samenwerking versterken we elkaars inzet. Deze Veiligheidsscan is niet alleen een resultaat van deze samenwerking, ze stimuleert ook verdere publiek-private samenwerking in de toekomst!

Dank u voor uw aandacht!