Wethoudersbijeenkomst in Ede

VOICE-OVER: Staatssecretaris Van Rijn presenteerde in Ede zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg aan wethouders uit verschillende gemeenten.
In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wmo krijgen gemeenten veel nieuwe verantwoordelijkheden.
STAATSSECRETARIS VAN RIJN: Er komen een paar hele grote decentralisaties aan en de gemeenten krijgen veel meer budget en mogelijkheden om op het gebied van de jeugdzorg en de langdurige zorg zelf beleid te maken.
En dat is niet alleen maar een verandering van wet- en regelgeving maar dat betekent ook dat gemeenten heel goed moeten nadenken hoe zij met zorgaanbieders gaan praten hoe zij het beleid in hun gemeente gaan vormgeven, en daarover praten wij vanmiddag.
VOICE-OVER: Verschillende gemeenten hebben al veel werk verricht om tot afspraken te komen met onder meer zorgverleners cliëntorganisaties en verzekeraars.
De bedoeling is dat gemeenten hun zorgbudget zo efficiënt mogelijk inzetten.
ANDRIES EKHART: We zijn bezig met onze wijkontwikkeling Welzijn Nieuwe Stijl, 'Amaryllis' wordt het ook wel genoemd.
We hebben al iets van 40 gemeenten op bezoek gehad om te kijken hoe we die aanpak regelen. Het blijkt inderdaad dat het goedkoper kan.
En we zijn ook bezig met de zorgverzekeraar. We hebben al een convenant gesloten om ook weer op wijkniveau te kijken hoe we door middel van combinaties van AWBZ, Wmo, dat project heet 'Handen Ineen', ook die kosten omlaag krijgen.
INEKE SCHMIDT: Als je kijkt naar de financiën, dat is een zorgpunt van: hoe gaan we het vormgeven, terwijl we de kwaliteit willen bewaken?
Hoe gaan Zorgkantoren, zorgverzekeraars en ggz-instellingen die hebben zich nou in een soort 'splendid isolation' gemanoeuvreerd en weigeren ook met gemeenten aan tafel te gaan en dat terwijl we in Flevoland met zes gemeenten gezamenlijk de hele transitie en de transformatie willen doorgaan.
Dus ja, dat is een heel ernstig zorgpunt.
VOICE-OVER: Van Rijn zal de komende tijd verder spreken met gemeenten bij de voorbereiding van de nieuwe Wmo.
Deze zal later dit jaar worden voorgelegd aan de Tweede Kamer.
Ik denk dat de hoofdkoers ondersteund wordt, namelijk hoe zorg je ervoor dat je, bijvoorbeeld bij de jeugd veel meer vanuit één plan en één regie werkt hoe kun je meer zorg op maat leveren, hoe kun je ondersteuning op maat leveren?
Ik denk dat dat wordt onderschreven.
Waar discussie over is, is van: jongens, dit gaat heel snel en het is een hele grote operatie dus kunnen we in die transitiefase zodanige afspraken maken dat het allemaal goed gaat?

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)