Nederland opent consulaat-generaal in Chongqing

Nederland gaat een consulaat-generaal openen in de Chongqing, de snelst groeiende provincie van China. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) is dat in Peking overeengekomen met zijn Chinese collega Wang Yi. Beide ministers hebben daartoe nota's uitgewisseld. China zal een consulaat-generaal openen in Willemstad, Curacao.

Het consulaat-generaal in Chongqing kan binnen enkele maanden van start. Dit betekent dat Nederlandse bedrijven meer ondersteuning kunnen krijgen in het westen van China.

Timmermans is een van de eerste Europese collega's die de nieuwe Chinese minister van Buitenlandse Zaken bezoeken. Beide bewindslieden bespraken mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven in China. Timmermans: 'Nederland wil graag bijdragen aan verbetering van de kwaliteit van de Chinese groei. Bijvoorbeeld op gebied van veduurzaming  We hebben veel ervaring en expertise te bieden op gebied van waterbesparing, afvalverwerking, duurzame economie. Niet alleen in bedrijven, ook in kennisinstellingen.'

Timmermans en Wang spraken af de contacten verder te intensiveren, politiek, economisch en cultureel. Het komende jaar reizen onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest naar China.
Dit najaar zal premier Rutte een bezoek brengen aan China. Een datum is nog niet vastgesteld.

Beide minister bespraken diverse internationale onderwerpen, de relaties van China met de Verenigde Staten en Rusland, en voor beide landen belangrijke onderwerpen als energieveiligheid, handelsbelemmeringen en visafacilitatie.

Timmermans sprak met Wang ook over mensenrechten. Op de Nederlandse ambassade had Timmermans een ontmoeting met mensenrechtenverdedigers. Zij praatten de minister bij over actuele ontwikkelingen in de mensenrechtensituatie, waaronder de mogelijkheden van internet. Het internet biedt Chinezen bijvoorbeeld de kans om mensenrechtenschendingen in ieder geval tijdelijk te publiceren, voordat de censuur ingrijpt. Volgens de mensenrechtenverdedigers die met Timmermans spraken is het maatschappelijk middenveld dankzij internet ook beter georganiseerd, en zijn steeds meer burgers zich bewust van mensenrechtenschendingen. Het verzet tegen Reform Through Labour neemt bijvoorbeeld toe.

Timmermans had ook een bespreking met Nederlandse bedrijven in China. Met vertegenwoordigers van Shell, Friesland Campina, Fokker Elmo, Teesing en ING sprak hij over zaken doen in China en ondersteuning door de ambassade, consulaten en business support offices. De bedrijven benadrukten het belang van toegang tot de Chinese autoriteiten op hoog niveau. Er zijn circa duizend Nederlandse bedrijven actief in in China.

Aan het einde van de dag woonde Timmermans op uitnodiging van Wang de vriendschappelijke wedstrijd China-Nederland bij, die eindigde in 0-2.
De ministers wisselden shirts uit.