Werken in het buitenland voor partners van uitgezonden BZ'ers

Werken in het buitenland voor partners van uitgezonden BZ'ers

VOICE-OVER: Voor meereizende partners van BZ'ers is het een van de belangrijkste wensen dat ze mogen werken in het land van plaatsing.
Daarom zijn er inmiddels met 77 landen verdragen afgesloten om dat mogelijk te maken.
Toch is het in veel landen voor partners nog niet toegestaan om te werken tenzij ze hun strafrechtelijke immuniteit opgeven.
VOICE-OVER: Delegaties uit vijftien Europese en Noord-Amerikaanse landen kwamen bijeen om over dit probleem te discussiëren en mogelijkheden te zoeken om gezamenlijk op te trekken.
FERDINAND FRANCKEN: Dat is de kern van het Weens Verdrag inzake diplomatieke 'relations' dat juist de strafrechtelijke immuniteit van de partner een verzekering is voor de diplomaat zelf dat hij niet wordt belemmerd in zijn eigen diplomatieke werkzaamheden.
VOICE-OVER: Met het oog op de modernisering van diplomatie is het belangrijk dat partners kunnen werken om zo de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.
VOICE-OVER: Tijdens de twee dagen durende bijeenkomst kwamen er een aantal 'best practices' over tafel.
FRANCKEN: Een heel aardige was die van Frankrijk die ons vertelde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken met het bedrijfsleven afspraken heeft kunnen maken over een soort terugkeergarantie van partners die met de diplomaten meegaan.
Dus op het moment dat zij hun eigen loopbaan op moeten zeggen vervolgens met de diplomaat naar een land gaan en naderhand, na een aantal jaar, weer terugkomen hebben ze een terugkeergarantie bij hun oude werkgever.
VOICE-OVER: Een middel dat nu onderzocht wordt is het vormen van coalities tussen specifieke landen.
Een belangrijk resultaat is dat we dus gezamenlijk een netwerk hebben kunnen formeren en we hebben afspraken kunnen maken om elkaar goed op de hoogte te houden in het vervolg veel beter dan dat tot nu toe het geval is geweest.
En een ander resultaat is dat we met bepaalde landen hebben we afspraken gemaakt om samen te werken dus gezamenlijk demarches uit te voeren en gezamenlijk druk uit te oefenen op de ontvangende landen om dan op die manier ook sneller tot zaken te kunnen komen.
Een andere is een heel eenvoudige, maar toch heel nuttig is om voortaan zelf ervoor te zorgen dat de nieuwe ambassadeurs die naar een nieuwe standplaats gaan goed worden geïnformeerd over de kwesties over werkgelegenheid voor partners en ook hun op het hart wordt gedrukt dat ze hun eigen 'post report' op dit punt goed up-to-date houden want het blijkt dat helaas nog daar veel verkeerde informatie in staat.
VOICE-OVER: Daarnaast wordt het contact met het internationaal opererend bedrijfsleven geïntensiveerd om ook op die manier de werkmogelijkheden te vergroten.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)