Minister-president Rutte neemt deel aan St. Petersburg International Economic Forum

Minister-president Rutte neemt donderdag 20 juni 2013 deel aan het St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF). Tijdens deze jaarlijkse internationale bijeenkomst in het Russische St. Petersburg spreken politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, hoogleraren en journalisten over de economische uitdagingen en kansen in de wereld. Nederland is dit jaar eregast in verband met het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Tijdens en rond het SPIEF heeft minister-president Rutte verschillende ontmoetingen die in het teken staan van de economische banden tussen Nederland en Rusland. Zo zit de minister-president samen met de Russische vicepremier Dvorkovitsj een bijeenkomst voor met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Russische bedrijfsleven. Daarbij staat de samenwerking in energieprojecten en duurzame innovatie centraal. Ook worden diverse economische Nederlands-Russische initiatieven bezegeld met een officieel tekenmoment.

Aansluitend heeft minister-president Rutte een ontmoeting en lunchbespreking met president Poetin van Rusland. Ook hier staan de onderlinge handelsbetrekkingen hoog op de agenda. Nederland exporteert jaarlijks voor ongeveer 6,5 miljard euro naar Rusland. Andersom is dat ongeveer 17 miljard. Op diverse terreinen is nog groei mogelijk, zoals energie, agrofood, de maritieme sector, medische technologie en infrastructuur.
Op het SPIEF neemt de minister-president verder deel aan de Forumsessie European Fissures – taking the hard decisions to end the crisis. Hier gaat hij met enkele politici en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven het gesprek aan over maatregelen om uit de economische crisis te komen.

Naast de activiteiten op het SPIEF spreekt minister-president Rutte donderdagochtend met vertegenwoordigers van Russische NGO’s en experts op het gebied van politiek, recht en economie. Vervolgens brengt hij een bezoek aan de Petersburgse vestiging van Unilever. Hier legt hij de eerste steen voor de nieuwe Home and Personal Care productiefaciliteit en opent hij de nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie. In de avond bezoekt Rutte de onlangs geopende tentoonstelling van Nederlandse Schuttersstukken in de Hermitage. Aansluitend vindt hier een netwerkbijeenkomst voor het Nederlands en Russische bedrijfsleven plaats.

Voorafgaand aan het SPIEF bezoekt een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven onder leiding van Bertholt Leeftink, Directeur-Generaal Bedrijfsleven & Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, Moskou. Hierbij zijn gesprekken voorzien op het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling en in 'kennisstad-in-oprichting' Skolkovo. De delegatie sluit op 20 juni aan bij de Nederlandse missie in St. Petersburg.