Timmermans naar Maghreb, Midden-Oosten en Turkije

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) bezoekt volgende week Tunesië, Israël, de Palestijnse Gebieden en Turkije.

Het doel van deze reis is te investeren in de bilaterale relaties; bij te dragen aan duurzame democratisering van de Arabische regio; bevordering van de mensenrechten; bespreken van het Amerikaanse initiatief om het vredesproces in het Midden-Oosten vlot te trekken, en een mogelijke bijdrage van de EU en Nederland daaraan.

Op zondag 16 juni bezoekt Timmermans Tunesië. In Tunis is hij bij de lancering van StoryMaker, een app van Free Press Unlimited waarmee journalisten, activisten en mensenrechtenverdedigers mobiel betere verhalen kunnen maken en op een veiligere manier delen. Ook spreekt hij daar onder meer met journalisten, hackers en bloggers.

Maandag 17 juni houdt Timmermans in Tunis de openingstoespraak bij de Derde Freedom Online Conferentie, een bijeenkomst van een groep landen die zich inzetten voor vrijheid op internet. De eerste bijeenkomst was eind 2011 in Nederland. Timmermans sluit zijn bezoek aan Tunesië af met een serie gesprekken, waaronder met zijn Tunesische ambtgenoot Jarandi.

Maandagavond reist hij door naar Israël. Daar zal hij onder meer spreken met premier Netanyahu en een bezoek brengen aan Yad Vashem, het holocaust herdenkingscentrum.

In de middag van dinsdag 18 juni reist de minister naar de Palestijnse Gebieden, waar hij onder meer spreekt met president Abbas en Commissioner General Grandi van UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen.

Tijdens zijn bezoek is ook een ontmoeting voorzien met Kwartet-vertegenwoordiger Tony Blair.

Woensdag 19 juni reist minister Timmermans door naar Turkije, waar hij een kamp voor Syrische vluchtelingen bezoekt. In Turkije spreekt hij ook met leden van de lokale bestuurssraden uit Syrië. En hij brengt een bezoek aan de medewerkers van de Nederlandse Patriot-missie in Adana.