Nederland biedt Libië verdere samenwerking aan

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft Libië verdere samenwerking aangeboden bij de transitie naar een democratische rechtsstaat. Ook betuigde hij namens Nederland steun aan de gematigde groepen in Libië.

Timmermans: 'Nederland helpt Libië graag bij het bevorderen van de mensenrechten en het ontwikkelen van de rechtsstaat. Ook om te verzekeren dat de rechten van vrouwen, die een belangrijke rol speelden in de revolutie, beter worden beschermd. Een goede rechtsstaat in Libië heeft een positieve uitwerking op de hele regio.'

Timmermans had gesprekken met onder meer premier Zeidan, minister van buitenlandse zaken Abdelaziz en plaatsvervangend parlementsvoorzitter Salih Makhzoum. Met de premier sprak hij af dat Nederland en Libië de bilaterale betrekkingen zullen versterken en regelmatig politiek overleg zullen hebben.

Ook op economisch vlak zijn er verschillende mogelijkheden tot samenwerking, concludeerden Timmermans en zijn Libische gesprekspartners. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de Libische havens, landbouw, watermanagement, en logistiek.

Timmermans sprak in de gesprekken ook zorgen uit over de nog altijd broze veiligheidssituatie en de sterke positie van de milities. 'Uw veiligheid is onze veiligheid', zei Timmermans tegen zijn collega Abdelaziz. 'Europa is ook gebaat bij Veiligheid in de regio, van Iran tot Mali. Samenwerken tegen extremistische dreiging in de regio is van groot belang.'
Hij bevestigde de Nederlandse bereidheid om een bijdrage te leveren aan de EU grensmissie in Libië.

Timmermans had ook een ontmoeting met niet-gouvernementele organisaties, die zich onder meer inzetten voor vrouwenrechten en voor verbeterde toegang tot het rechtssysteem.
Ook sprak hij met Nederlandse en internationale bedrijven in Libië, over de kansen en mogelijkheden van het zakendoen in Libië.

Sinds de revolutie tegen Khaddafi heeft Nederland Libië gesteund op verschillende aandachtsgebieden van de transitie, zoals rechtsstaatontwikkeling en democratisering. Daarnaast levert Nederland een aanzienlijke bijdrage aan ontmijning en het opruimen van munitie.